Actualitate

Huffington Post: Ar putea autonomia găgăuză să devină un ”stat clientelar” al Rusiei?

„Găgăuzia este în prezent o regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova. Dar ar putea ea declara independența, devenind astfel încă un stat-clientelar rus în lista dorințelor lui Vladimir Putin? Din punct de vedere juridic, o astfel de mișcare ar fi extrem de dubioasă. Conform amendamentului din 2003 a Constituției Republicii Moldova, găgăuzilor le este interzis să proclame propriul lor stat. Cu toate acestea, fostul bașcan, Mihail Formuzal a spus că, în timp ce populația sa aspiră la o autonomie, Găgăuzia ar putea fi forțată să se separe în cazul în care forțele politice pro-occidentale de la Chișinău în cele din urmă vor atinge ținta și vor opta pentru acordurile pro-UE și acordurile pro-NATO”, scrie Nicolas Kozloff, autorul analizei.

Recent, bașcanul Irina Vlah l-a convocat în funcția de consilier personal pe probleme juridice pe Ivan Burgudji, fost deputat în Adunarea Populară de la Comrat, unul dintre arhitecții autonomiei găgăuze și care a reactivat recent mișcarea separatistă ”Găgăuz Halkî”.

Unul dintre obiectivele principale ale lui Burgudji va fi acela de construi un sistem judiciar în UTA Găgăuzia separat de cel al Republicii Moldova.

Pentru a consolida autonomia găgăuză, Ivan Burgudji spune că regiunea administrativă ar trebui să aibă propriul sistem judiciar, chiar dacă această decizie contravine legislației autorităților constituționale.

„Găgăuzia trebuie să acționeze doar în concordanță cu Constituția Republicii Moldova, și anume cu articolul 111 și cu prevederile Legii cu privire la statutul juridic al Găgăuziei. Restul legilor pot și chiar ar trebuie să contravină Constituției”, a declarat fer Ivan Burgudji, conform sursei citate.

„Dacă există autonomie, trebuie să fie deplină, acesta trebuie să rezolve pentru sine propriile sale probleme! Niciuna dintre unitățile administrative din Moldova nu are dreptul de a adopta legi locale, cu excepția Găgăuziei. Întrebările referitoare la interesele sale, astfel încât, de exemplu, nicio unitate administrativ din Moldova nu pote pretinde să fie implicate în punerea în discuție a problemelor de politică internă și externă care țin de interesele unei anumite unități. Dar autonomia – nu poate. Iar tratatul constituțional, care a fost semnat de guvern, el este pe teritoriul Republicii Moldova și va funcționa, iar în Găgăuzia nu va funcționa! Găgăuzia a fost exclusă din procesul de luare a deciziilor. Odată ce avem dreptul de a participa la punerea în aplicare a politicii interne a Republicii Moldova privind interesele Găgăuziei, atunci în mod natural, a trebuit să participe la discutarea prevederilor constituționale”, a mai afirmat noul consilier. 

infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *