(foto) Pavel Brăila participă cu zăpadă conservată la una dintre cele mai importante expoziţii de artă modernă

collage
Foto: Facebook/Pavel Brăila

Artistul moldovean Pavel Brăila a fost selecţionat să participe la Documenta 14, una dintre cele mai importante expoziţii de artă contemporană, care se va desfăşura la Atena. Artistul a mai participat la acest eveniment în 2012, menționează radioromaniacultural.ro.

La Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena, Pavel Brăila prezintă The Golden Snow of the Sochi Olympics (2014), prin care reexaminează un simbol al Jocurilor Olimpice și atrage atenția asupra mecanismelor ideologice și transformării unor idealuri originale în idei ce reflectă politica globală. Titlul lucrării face trimitere la eroarea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Soci, când unul dintre inelele olimpice a refuzat să se deschidă.

Peste 160 de artiști internaționali au fost invitați de către directorul artistic al Documenta 14, Adam Szymczyk, să prezinte lucrări. În capitala Greciei, expoziția se întinde în peste 40 de locuri de desfășurare, de la instituții și piețe publice, până la cinematografe, biblioteci și clădiri universitare.

 

Photo Credit: Facebook/Pavel Brăila
Photo Credit: Facebook/Pavel Brăila

În cadrul evenimentului Manifesta 10 ce a avut loc în anul 2014 la Sankt Petersburg, Rusia, Pavel a organizat un performance – „Pictură Rece”, care a fost dedicat Jocurilor Olimpice de iarnă din Soci. „Luând în vedere faptul că zăpada din Soci se strângea într-un mod artificial, m-am gândit că aș putea să o păstrez pe totdeauna. M-am pornit în Soci, am strâns circa 20 de litri de omăt natural, l-am adus acasă, l-am ambalat în 98 de sticle a câte 200 de ml (după numărul de medalii de la Olimpiadă) și le-am pus în frigider. După ce am fost invitat să particip la Manifesta 10, nu m-am putut abține să nu arăt această «zăpadă de aur» în Palatul de iarnă”, a spus Pavel.

În paralel cu documenta, până pe 22 aprilie, este deschisă expoziția lui Pavel Brăila de la Eastwards Prospectus. Intitulată New Year’s Dissections, aceasta este prima expoziție de amploare dintr-o galerie de artă din București a lui Pavel Brăila. Solo show-ul, ce se desfășoară pe ambele etaje ale galeriei, aduce laolaltă lucrări video, serigrafii și fotografii, majoritatea inspirate de Moldova și Chișinău, orașul natal al artistului. Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria de serigrafii Stolen Billion, inspirată de „jaful secolului” (furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei), și lucrările video Foaia de control și Narrated History.

Pavel a învățat inginerie la Universitatea Tehnică, pe care a absolvit-o în 1994. Pe atunci făbricile și alte instalații industriale se închideau în Moldova, motiv pentru care Pavel nu a reușit să se angajeze. Astfel, el l-a rugat pe un prieten să-l învețe să fotografieze. În acele timpuri nu era internet și toate publicațiile din domeniu erau în engleză, motiv pentru care a început a studia această limbă. Pasiunea pentru fotografie l-a condus către Carbon Art – prima tabără de artă contemporană în Chișinău, unde a realizat prima sa lucrare de artă de performanță. Imediat după aceasta, a fost invitat la Amsterdam pentru prima sa expoziție și așa a început totul. Pavel Brăila a fost apreciat pe plan internațional datorită peliculelor „Încălțări pentru Europa”, „Dealul Baronului” și „Neterminat”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente