Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Cum era plănuită asasinarea…

(VIDEO) Cum era plănuită asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Film documentar amator sau operațiune a organelor de drept?

Inspectoratul General al Poliției a publicat imagini video cu presupușii organizatori ai tentativei de omor la comandă a omului de afaceri și președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În imagini apar 3 bărbați care vorbesc, în public, despre cum ar urma să aibă loc operațiunea. Unul dintre ei le descrie celorlalți doi cum arată zona în care este amplasată clădirea GBC, acolo unde-și are biroul Plahotniuc și unde ar fi trebuit să aibă loc atacul, desenând, cu degetul, pe pământ, schema amplasării clădirii. 

Astăzi, în cadrul unui briefing de presă la IGP, oamenii legii au anunțat că Vlad Plahotniuc a fost ținta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii de dolari, comanditarii fiind doi cetățeni ai R. Moldova, unul dintre care se află în prezent la Moscova. Pe acest caz au fost reținute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova și 9 în Ucraina. Informațiile au fost făcute publice de către șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, procurorul din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc și un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei. 

Vitalie Busuioc, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale:

„Se desfășoară și în acest moment acțiuni de urmărire penală. Au fost reținute 8 persoane. 6 sunt cetățeni ai Moldovei care dețin și alte cetățenii. Doi sunt cetățeni ai Ucrainei. Cei 6 cetățeni ai Moldovei au antecedente penale grave. Au fost reținuți intermediarii, persoane de legătură și alte persoane care au contribuit la organizarea acestui atentat. Fiecare avea un rol exact stabilit pentru acțiunile pe care urma să le comită.

Referitor la comanditari, aș putea să vă comunic cu certtitudine că la această etapă sunt stabilite două persoane, cetățeni ai R. Moldova, una dintre care se află în Federația Rusă și anume în orașul Moscova. S-a stabilit indubitabil legătura dintre grupul de comanditari din R. Moldova și persoana aflată la Moscova, care de fapt este o autoritate a lumii criminale atât în R. Moldova, cât și în Federația Rusă. Au fost depistate și ridicate 4 aruncătoare de grenade, 2 pistoale cu amortizator, aparataj radio, telefoane de unică folosință, calculatoare și acte.

Simultan în Ucraina au fost reținute 9 persoane, 2 dintre care sunt luptători care au participat la acțiuni în Donbas.

Cetățenii reținuți riscă închisoare de la 15 la 20 de ani”, a precizat procurorul din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc.

Totodată, Busuioc a confirmat că ținta tentativei de omor ar fi fost președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. „Ținta este o persoană oficială, o persoană politică. Membrii grupării criminale vorbeau, la concret, că este vorba despre Vladimir Plahotniuc”, a anunțat procurorul. Busuioc a declarat că autorii omorului ar fi urmat să primească 200 de mii de dolari SUA.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov:

„Aproximativ în luna decembrie a parvenit informația de la colegii de Poliția de Frontieră din Ucraina despre o grupare criminală care pregătește trimiterea în R. Moldova a unui grup de asasini pentru a îndeplini un omor. Ieri s-a decis reținerea persoanelor implicate în această tentativă de asasinat”.

Iachimov a mai declarat că omorul urma să aibă loc la Global Business Center, unde-și are oficiul președintele Partidului Democrat.