Frumuseţea la control! Persoanele fără pregătire medicală nu vor putea să facă proceduri estetice invazive

Ministerul Sănătății va interzice persoanelor fără studii medicale să facă proceduri estetice invazive, cu injectarea substanțelor periculoase. În acest scop a fost instituit un grup de lucru care  va evalua serviciul de cosmetologie şi medicină estetica din țară.

Decizia a fost luată după ce mai multe femei au reclamat reacții adverse în urma intervențiilor efectuate de specialiști fără studii medicale.

Grupul de lucru va elabora un regulament, care va reglementa domeniul cosmetologiei şi medicinii estetice.

„Trebuie să avem norme clare în domeniul cosmetologiei și medicinii estetice. În primul rând, să definim noțiunea de proceduri  cosmetologice și estetice. Să stabilim câți specialiști avem, cine are dreptul să facă proceduri estetice, cum putem controla calitatea acestor servicii. Propun să analizăm bine situația şi să elaborăm un regulament, eventual în două luni. Ulterior, vom monitoriza cum este implementat documentul”, a menționat ministra Ruxanda Glavan.

Regulamentul va stabili competențele şi responsabilitățile persoanelor care pot face proceduri estetice invazive. Aceasta va permite Ministerului Sănătății să verifice calitatea serviciilor prestate în domeniul medicinii estetice.

„Am tratat mai mulți pacienți, cu reacții adverse grave, obținute în urma procedurilor estetice efectuate de persoane necalificate.  Chiar una dintre pacientele mele oferă asemenea servicii. Domeniul ei de activitate nu are nicio tangență cu medicina.  Această situație este foarte gravă”, a spus Vera Malcoci, medic dermatolog.

Regulamentul va determina autoritățile din educație să îmbunătățească programele de studii în baza cărora sunt desfășurate cursurile de cosmetolog. Carențele existente în aceste documente permit persoanelor fără pregătire medicală să facă proceduri estetice invazive.

Specialiştii în domeniul medicinii estetice afirmă că unii cosmetologi utilizează preparate periculoase, pentru realizarea procedurilor estetice invazive.

„Trebuie de reglementat aceste proceduri. Avem pe piață preparate care conțin un amestec de silicon şi ulei. Sau pentru mărirea mușchilor, unii folosesc alcool cu lidocaină. Este o combinație foarte periculoasă, care provoacă sechele greu de înlăturat chirurgical”, a precizat Ghenadie Conțu, doctor în ştiințe medicale.

Din grupul de lucru fac parte 19 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, doctori în ştiințe medicale în domeniul dermatologiei şi directori ai centrelor medicale autorizate în domeniul medicinii estetice. Specialiştii vor evalua serviciul de cosmetologie şi medicină estetică până la sfârșitul lunii aprilie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.