Potrivit unui fotoreporter al agenţiei franceze de presă, la postul de frontieră Obrezje, dintre Ljubljana şi Zagreb, cozi de sute de autocare şi maşini particulare, dintre care multe provenind din Germania şi Elveţia, se întindeau pe mai mulţi kilometri.

Site-ul sloven oficial de informaţii rutiere estima vineri după-amiază la două ore şi jumătate timpul de aşteptare dinspre Slovenia către Croaţia şi la 45 de minute din sens invers.

Controalele sistematice, propuse de Comisia Europeană după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 şi intrate în vigoare vineri, îi vizează pe ''combatanţii străini'' care pleacă sau se întorc din Irak şi Siria.

Noile reglementări prevăd consultarea bazelor de date pentru toate persoanele care traversează frontiera Schengen, inclusiv pentru cetăţenii spaţiului liberei circulaţii, care până acum nu erau suspuşi decât unei simple verificări a documentelor lor de identitate.

În contextul în care începe vacanţa de Paşte în mai multe ţări din nordul şi vestul Europei, măsura loveşte din plin frontiera dintre Slovenia şi Croaţia, un punct de trecere aproape obligatoriu către sud-estul continentului.

Şeful poliţiei slovene, Marjan Fank, a declarat că poliţia de frontieră ''are de lucru de patru ori mai mult'' şi, prin urmare, timpul de aşteptare s-a prelungit.

Premierul croat Andrej Plenkovic, a cărui ţară face parte din Schengen, a făcut apel la călători să dea dovadă de ''răbdare'' şi de ''înţelegere''.

Noul sistem prevede în principiu excepţii în caz de ''aşteptări prea lungi la frontiere'', cu posibilitatea reintroducerii unor controale punctuale.