Banii uitați la saltea în vechile valute naționale ale Europei valorează 15 miliarde de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vechi bancnote și monede emise în diverse valute europene anterior adoptării monedei unice zac încă în ascunzișurile improvizate din locuințele europenilor, totalul masei monetare care lipsește din inventarul băncilor centrale valorând aproximativ 15 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, multi europeni stau încă pe o comoară ascunsă, chiar dacă între timp bani care ar valora acum 5 miliarde de euro au depășit termenul limită în care putea fi preschimbați, anunță Bloomberg.

Suma totală a banilor uitați de europeni echivalează cu nivelul importurilor anuale ale Letoniei, deși pentru cetățenii din 12 state membre ale uniunii monetare găsirea comorilor puse la saltea nu ar valora nici măcar un eurocent.

Băncile centrale din Franța, Italia, Finlanda, Grecia, dar și din alte 8 state ale zonei euro au renunțat de ceva vreme să mai preschimbe banii vechi în bancnote și monede euro, ceea ce reduce cu o treime valoarea comorii ascunse și uitate.

Cea mai mare lovitură par să o fi încasat portughezii, care au avut un termen de aproape un an pentru a preda băncilor vechii bani, fapt care a șters automat economii de 48% din sumele în escudos aflate în posesia populației.

La polul opus se află germanii, care păzesc aproape jumătate din comoara pierdută a Europei, Bundesbank negrăbindu-se să înainteze vreun termen limită pentru răscumpărarea vechilor mărci germane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...