Mesajul minorităților ruse privind schimbarea codului electoral

Interiorul unei secții de votare din or. Comrat. Foto: Victoria Colesnic

“Uniunea Spirituală Rusă” din Republica Moldova, Centrul culturii ruse în Republica Moldova și reprezentații minorității naționale ruse consideră necesară modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal.

“În continuare, după transformarea clasei de politice și a celei de guvernare, prin regionalizarea și democratizarea acesteia, va fi posibilă trecerea la un sistem mixt de vot. Considerăm că în asemenea condiții de concurență politică reală, atât candidații independenți, cât și partidele politice vor reprezenta mai bine interesele poporului. Sperăm că sistemul de vot uninominal va aduce mai multă transparență, eficiență și va apropia clasa politică de societatea civilă și de populație”, declară reprezentanții minorității ruse într-o declarație difuzată presei.

Aceștia consideră Republica Moldova trebuie să urmeze exemplul României, care este și membră a UE, în sensul de a introduce în sistemul electoral modificări care să prevadă minoritățile naționale să fi reprezentate separate în Parlament, lucru posibil doar în cazul sistemului uninominal sau mixt.

Ne exprimăm pentru modificarea sistemului electoral în Republica Moldova pentru ca alegerile din 2018 să aibă loc în baza sistemului de vot uninominal, au precizat cei care au semnat declarația.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.