icon

Moldova şi China, interesate de semnarea unui Acord de comerţ liber

07-04-2017 15:41
1,340

Stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi posibilitățile de extindere a cooperării moldo-chineze au fost principalele subiecte de discuţie la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanţii delegaţiei din Republica Populară Chineză, condusă de Zhang Chunxian, Membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, aflaţi în vizită în ţara noastră.

 

Părţile au remarcat caracterul dinamic al colaborării bilaterale şi interesul sporit pentru dezvoltarea în continuare a acestora. Premierul Pavel Filip a spus că obiectivul Guvernului este asigurarea bunăstării cetăţenilor şi apreciază capacitatea Republicii Populare Chineze de a genera o creştere economică sustenabilă. Prim-ministrul s-a arătat interesat, în mod special, de experienţa chineză în realizarea reformelor structurale dificile.

 

De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri a invitat companiile chineze să investească în Moldova şi să participe la procesul de privatizare din ţara noastră. În acest sens, Pavel Filip a specificat că deşi Republica Moldova este o ţară mică, aceasta are acces la o piaţă cu peste 880 de milioane de consumatori, având Acord de Liber Schimb cu UE, CSI, Turcia şi ţările din grupul CEFTA.

 

În această ordine de idei, Prim-ministrul s-a referit şi la facilităţile oferite de cele șapte Zone Economice Libere din Moldova (ZEL). „Rezidenții ZEL beneficiază de diverse scutiri de impozite și taxe și au acces la toată infrastructura utilitară. De aceea invităm companiile chineze să nu rateze această oportunitate și să valorifice din plin posibilitatea de a produce și a exporta fără restricții către UE, CSI, Turcia”, a spus Pavel Filip.

 

Premierul a menţionat, de asemenea, importanţa urgentării semnării unui Acord de comerţ liber dintre Moldova şi China. „Pentru a discuta aspectele aferente elaborării studiului de fezabilitate privind acordul de comerț liber, până în prezent au avut loc o serie de consultări cu partea chineză. Semnarea Memorandumului de înțelegere privind finisarea studiului de fezabilitate este planificată pentru 14-15 mai în China”, a adăugat Pavel Filip.

 

La rândul său, Zhang Chunxian, şeful delegaţiei chineze a confirmat interesul pentru urgentarea semnării Acordului de comerţ liber cu ţara noastră, fapt ce ar impulsiona simţitor cooperarea bilaterală.

 

Printre domeniile prioritare de colaborare, oficialii au evidenţiat modernizarea infrastructurii drumurilor şi a comunicaţiilor, sectorul energetic, agricol şi cel al turismul. În special, reprezentanţii delegaţii chineze s-au arătat interesaţi de importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa chineză şi s-au arătat dispuşi să realizeze proiecte comune în vederea construcţiei în Republica Moldova a unei autostrăzi şi a unei centrale atomoelectrice de mici dimensiuni.

 

La finalul întrevederii, Zhang Chunxian l-a invitat pe Pavel Filip să efectueze o vizită de lucru în Republica Populară Chineză.

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30