Investițiile străine în schemele corupte din Chișinău: Primăria acoperă companiile offshore

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Investițiile străine se află în scheme corupte din Chișinău, consideră activiștii Vitalii Voznoi și Sergiu Ungureanu, care au organizat astăzi o conferință de presă la acest subiect. Aceștia au făcut deja și toate demersurile pentru a merge în instanță cu dosarele adunate.

Activiștii au arătat o serie de documente, care presupun darea în arendă a unui lot de pământ din sectorul Ciocana pentru construirea unei piețe agro-industriale, însă timp de 8 ani documentele se tot schimbă, iar astăzi pe același lot de pământ urmează a fi construit hipermarketul Kaufland, care are doar certificatul de urbanism de proiectare, nu și de construcție.

„Aș vrea să întreb primarul de ce nu a luat în calcul părerea colegilor săi de partid, care au spus că este problematic de a construi centre comerciale în oraș. Acestea ar trebui să fie înafara orașului, mai ales că spațiul ne permite”, a precizat Sergiu Ungureanu.

Totodată, activiștii au amintit și de investitorul turc din Parcul „Valea Trandafirilor”, care urma să construiască un centru comercial cu apartamente mai înalte decât ar permite zona de parc. După ce societatea civilă a scos la iveală schemele de corupție, astăzi acel proiect a rămas „în aer” și nu se știe nici dacă va fi implementat, nici dacă a fost anulat.

De asemenea, activiștii au amintit și despre investitorul internațional, care ar vrea să demoleze Casa Sindicatelor, pentru a construi pe acel loc un centru comercial, care nu va aduce plus valoare Chișinăului, opinează organizatorii conferinței.

Activiștii nu au trecut cu vederea nici parcarea cu plată, un proiect atât de discutat în aceste zile, pentru că în spatele lui se ascunde tot o companie străină, fondată cu doar 45 de zile înainte de organizarea licitației.

„Noi nu suntem împotriva investițiilor internaționale, care să vină să creeze locuri de muncă și să aducă plus valoare orașului, suntem doar îngrijorați de o serie de companii, care pretind a fi europene, dar vin în Moldova doar ca să aibă niște beneficii”, a precizat Sergiu Ungureanu.

„Trebuie să observăm care sunt investitorii cinstiți și care sunt investitorii, acoperiți de domnul Chirtoacă, care tot repetă că sunt investitori europeni, cu toate că deseori observăm în spatele lor companii offshore”, a adăugat și Vitalii Voznoi.

Activiștii au adunat o serie de documente și sunt gata să meargă în instanță pentru a combate schemele corupte din acest sector și a contribui la dezvoltarea unei capitale, cu-adevărat, europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...