Câți ani au trecut de la evenimentele din aprilie 2009? Dodon: „Un dezastru de 9 ani pentru Republica Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua de 7 aprilie a devenit o zi a tragediei naționale a poporului moldovenesc, iar „societatea noastră trebuie să facă tot posibilul pentru ca acele evenimente să nu se mai repete niciodată în istoria noastră”. Declarația aparține actualului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, fiind făcută în contextul marcării a 8 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Atunci, Igor Dodon era în funcția de prim-viceprim-ministru, ministrul economiei și comerțului în Guvernul Greceanîi, instaurat de regimul comunist de guvernare împotriva căruia s-au răsculat tinerii.

Mai mult, deși au trecut doar opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, pornite în contextul a 9 ani de guvernare comunistă, formațiune care câștigase din nou alegerile din 5 aprilie 2009, potrivit lui Igor Dodon persoanele care au condus aceste acțiuni au ajuns să guverneze în Moldova, iar „această guvernare s-a transformat într-un dezastru de 9 ani pentru Republica Moldova”.

„În această zi, la Chişinău, protestele organizate şi conduse inclusiv de unii dintre actualii politicieni, s-au transformat în acţiuni violente de ocupare a sediilor guvernamentale, de profanare a simbolurilor de stat ale Republicii Moldova, de distrugere a Declaraţiei de Independenţă a ţării. Au avut de suferit atât manifestanţii cât şi reprezentanţii organelor de ordine publică”, scrie Igor Dodon pe contul său de Facebook.

La fel, Igor Dodon care, împreună cu Zinaida Greceanîi, actualul lider al PSRM și fost prim-ministru care în contextul evenimentelor din aprilie 2009 avertiza că poliția poate utiliza toate metodele, inclusiv armele pentru a dispersa protestatarii, și încă un fost deputat comunist, au oferit cele trei voturi necesare pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al țării, contribuind astfel la rămânerea la guvernare a Alianței pentru Integrarea Europeană, susține că „aceşti oameni şi-au demonstrat scopurile adevărate pe care le urmăreau: din sistemul financiar-bancar al ţării au fost furate miliarde de lei, au fost delapidate granturi şi împrumuturi, au fost periclitate relaţiile cu partenerul strategic – Rusia, fără consultare cu poporul a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, peste un milion de cetăţeni au ajuns la limita sărăciei, sute de mii de cetățeni, inclusiv tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost nevoiți să părăsească ţara”.

„Societatea moldovenească încă urmează să dea o apreciere juridică şi istorică evenimentelor din aprilie, 2009. Această apreciere va fi dată cu certitudine. Totodată, Republica Moldova trebuie să pornească pe calea făuririi, a dezvoltării, a deschiderii pentru toţi partenerii noştri, atât cei din Vest, cât şi cei din Est. Societatea noastră trebuie să facă tot posibilul pentru ca acele evenimente să nu se mai repete niciodată în istoria noastră”, își încheie mesajul fostul prim-viceprim-ministru și actual președinte al Republicii Moldova.

17634551_10155348903033949_5994121238809065857_n img_2423931_thumbs_640x480_4125091


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...