Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Dodon despre 7…

Ce spune Dodon despre 7 aprilie 2009

Președintele R. Moldova, Igor Dodon susține că evenimentelor din 7 aprilie 2009 încă urmează să li se dea o apreciere. 

„Ziua de 7 aprilie, 2009 a devenit și ziua tragediei naționale a poporului moldovenesc. În această zi, la Chişinău, protestele organizate şi conduse inclusiv de unii dintre actualii politicieni, s-au transformat în acţiuni violente de ocupare a sediilor guvernamentale, de profanare a simbolurilor de stat ale R. Moldova, de distrugere a Declaraţiei de Independenţă a ţării. Au avut de suferit atât manifestanţii cât şi reprezentanţii organelor de ordine publică.

Societatea moldovenească încă urmează să dea o apreciere juridică şi istorică evenimentelor din aprilie, 2009. Această apreciere va fi dată cu certitudine”, a spus Dodon.

În apri­lie 2009, Zinai­da Gre­cea­nîi, prim-ministru pe atunci, era secon­da­tă de Igor Dodon, care ocu­pa fun­cţia de prim-viceprim-ministru şi minis­tru al Eco­no­mi­ei şi Come­rţu­lui. Astăzi, aces­ta este preşe­din­te­le R. Mol­do­va, fiind votat în detri­men­tul Maiei San­du pe 13 noiem­brie 2016 de 834 de mii de per­soa­ne (52% din par­ti­ci­panţii la vot). Din Guver­nul 7 apri­lie 2009, ZdG a iden­ti­fi­cat nu mai puţin de 14 per­soa­ne impor­tan­te care ocu­pă şi astăzi, la opt ani de la ace­le eve­ni­men­te, foto­lii în vâr­ful admi­nis­tra­ţi­ei publi­ce cen­tra­le sau loca­le, ei fiind asi­mi­la­ţi, în mare par­te, de două par­ti­de: Par­ti­dul Soci­a­li­ş­ti­lor din R. Mol­do­va (PSRM) şi Par­ti­dul Demo­crat din Mol­do­va (PDM). Alţi doi din­tre foş­tii mem­bri ai Guver­nu­lui comu­nist de acum opt ani au lucrat în ulti­mii ani la fir­me­le lide­ru­lui PDM, Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc.