La Chişinău va fi creat un laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile în sânge!

La Chişinău va fi creat un laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile în sânge. Acesta va funcţiona în cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, iar aici vor fi testate produsele sangvine recoltate din raioane.

“Procesul de testare a sângelui va fi automatizat, iar datorită acestui fapt vor fi excluse erorile umane. Vor fi instruiți şi specialiştii în acest scop. În urma acestei măsuri vom putea oferi pacienților produse sangvine sigure”, a explicat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Laboratorul va fi instituit în cadrul unui proiect ce ţine de consolidarea securității hemotransfuzionale, realizat de Ministerul Sănătății şi Centrul Național de Transfuzie a Sângelui,cu suportul Organizației Crucea Roşie din Elveția.

Astfel, în cadrul proiectului, centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne şi sigure pentru recoltarea sângelui. De asemenea, aici vor fi create spații adecvate pentru păstrarea produselor sangvine.

„Ministerul Sănătății îşi asumă responsabilitatea, în cadrul acestui proiect, să asigure serviciul de transfuzie cu dispozitive medicale şi consumabile. De asemenea, va fi creat un grup de lucru care va revizui şi moderniza sistemul informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui”, a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În cadrul proiectului, tinerii care studiază medicina vor fi pregătiți să utilizeze rațional produsele sangvine. Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie şi instituții medicale va fi instruit să efectueze transfuzii de sânge în condiții sigure.

Organizația Crucea Roşie din Elveția va oferi suport tehnic şi financiar în valoare de 15 879 300 mii lei, pentru realizarea măsurilor planificate.

Proiectul va fi implementat în baza unui acord semnat între Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui şi organizația Crucea Roșei din Elveția.

Acțiunile vor fi desfășurate în comun cu ministerele din domeniile educației, apărării, afacerilor interne, cu centrele de sănătate publică, autoritățile locale şi organizațiile neguvernamentale.

Prima etapă a acestui proiect a fost implementată în anii 2014-2016, perioadă în care a fost modernizat  Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.