Actualitate

Începutul perioadei de plantare pentru arbori şi arbuşti

Dorim să prezentăm cei mai importanţi trei factori. Rădăcina, specia şi rezistenţa la ger. Rădăcinile sunt unul dintre factorii decisivi pentru alegerea corectă a perioadei de plantare. În funcţie de rădăcini, se diferenţiază următoarele categorii: pomi nebalotați şi pomi cu rădăcini balotate învelite în turbă ori sol/ pământ etc. În ceea ce priveşte plantarea în sine, trebuie să fim atenţi pentru a stabili dacă avem de-a face cu specii de foioase sau cu plante veşnic verzi. Şi, în cele din urmă, trebuie să luăm în considerare rezistenţa la ger.

Perioada de plantare

Cât timp nu este îngheţ, puteţi planta arbori şi arbuşti din octombrie până în martie.
Pomii cu rădăcini goale (dezvelite/neprotejate) pot fi plantaţi afară până târziu în luna martie. Pentru acest tip de copaci lunile octombrie şi noiembrie sunt extrem de potrivite pentru plantare.

Pomii cu rădăcini nebalotate pot fi plantate până la începutul lunii mai. Rădăcinile lor fine au apărut bine.
Pomii şi trandafirii cu rădăcini balotate pot fi plantate până în vară. Trebuie acordată o atenţie deosebită udării.

Rădăcinile arborilor şi arbuştilor

Pomii şi trandafirii cu rădăcini goale au perioada de plantare din octombrie până în martie, cel târziu. Pomi cu rădăcini nebalotate au perioada de plantare din octombrie până în mai.

Pomii şi trandafirii cu rădăcini balotate au perioada de plantare din octombrie până la sfârşitul verii.

Avantajul plantării în toamnă pentru pomii cu rădăcini goale

Se recomandă plantarea pomilor cu rădăcini goale mai ales în lunile octombrie şi noiembrie. Acestea vor prinde rădăcini în primăvară şi vor începe să înmugurească „din toată inima”.
Coniferele, foioasele rezistente la îngheţ şi plantele perene verzi cu rădăcini nebalotate ar trebui plantate la începutul lunii septembrie. În cazul acestor plante, apa se evaporă prin frunze şi ace inclusiv în timpul iernii. Astfel, plantele sunt secate de energie şi, până în iarnă rădăcinile nu vor creşte suficient. Plantele sunt predispuse la îngheţ.

Rezistenţă la îngheţ – ce înseamnă?

O neplăcere este cauzată de zonele climatice, vegetaţie şi zonele de rezistenţă la ger. Ele sunt influenţate, printre altele, de altitudinea deasupra nivelului mării, vânturile dominante şi localizarea geografică. Ceea ce este interesant pentru proprietarul grădinii este clasificarea zonelor de rezistenţă la ger. Pentru fiecare soi de plantă se poate face o recomandare corespunzătoare pentru zona de rezistenţă la ger.

gardena.com
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *