Procurorul din Edineţ, care a cerut 20 mii lei pentru a înceta o urmărire penală, trimis în judecată!

Procuratura Anticorupţie a anunţat joi, 6 aprilie, că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a procurorului din Edineţ, reţinut acum două săptămâni pentru corupere pasivă.

Respectiva cauză penală a fost pornită în februarie de către Procurorul General, în baza denunţului parvenit de la o persoană care a reclamat acţiunile coruptibile ale procurorului din Edineţ.

Astfel, denunţătorul era urmărit penal pentru furtul unui telefon mobil şi procurorul care conducea urmărirea penală i-ar fi solicitat 20 de mii de lei în schimbul încetării urmăririi penale în care ultimul era învinuit.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală s-a confirmat comportamentul coruptibil al procurorului vizat, care a primit bani în trei tranşe de 10 şi, respectiv, câte 5 mii lei, fiind reţinut imediat după primirea de la petiţionar a ultimei tranşe de bani – depistată şi ridicată în cadrul percheziţionării automobilului personal.

Acesta fusese reţinut preventiv chiar în centrul oraşului Edineţ, în prezent, fiind cercetat în stare de arest la domiciliu.

Prin hotărîrea Consiliului Superior al Procurorilor, inculpatul, în vârstă de 42 de ani, care activa în cadrul organelor procuraturii începînd cu anul 1998, a fost suspendat din funcţie.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În acest context,  Procuratura a reaminit cetăţenilor despre posibilitatea de a comunica fapte de corupţie comise de angajaţi ai procuraturii, atât la linia verde a Procuraturii Generale (022) 226-648, cât şi direct, la Procuratura anticorupţie (022) 257-407, adresa: or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 198.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.