Paradox: Sute de moldoveni așteaptă un transplant de rinichi, dar medicii „uită” să-i pună pe listă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce sute de moldoveni dependenți de dializă așteaptă o șansă la viață, donatorii aflați în moarte cerebrală sunt deconectați de la aparate și înmormântați cu tot cu organe.

Responsabilii de la Agenția Națională de Transplant spun că „pierd organe pe drum”, deoarece „lista de așteptare” e goală. Nu că nu ar exista pacienți, ci pentru că respectivul ordin este încălcat de către instituțiile medicale în care există secții de hemodializă.

Din nepăsare, șefii secțiilor de dializă „uită” să completeze registrele pacienților dializați și ulterior să transmită dosarele responsabililor de transplantul renal care decid dacă includ sau nu bolnavul și în lista de așteptare. În consecință, uneori există donatori, dar nu există beneficiari, scrie e-sănătate.md.

Ultimul caz a fost înregistrat chiar recent. Rudele unui pacient aflat în moarte cerebrală și-au dat acordul pentru donarea rinichilor și ficatului, dar pentru că acesta avea o grupă de sânge rară, a IV-a, în lista de așteptare nu s-au găsit beneficiari nici pentru un organ. În consecință, pacientul a fost deconectat de la aparate și înmormântat. Puteau fi salvate cel puțin trei vieți.

Acum în lista de așteptare pentru transplant renal sunt doar 39 de pacienți. Conform standardelor europene, din numărul total al pacienților incluși în programul de dializă, în lista de așteptare ar trebui incluși cel puțin o treime. Adică din 500 de pacienți incluși în programul de dializă, 150 ar fi trebuit să se afle în această listă pentru un eventual transplant de rinichi.

În Moldova sunt aproximativ 500 de bolnavi cu insuficiență renală cronică – oameni dependenți de dializă pentru tot restul vieții. Doar unii mai norocoși, care beneficiază de transplant de rinichi, își pot îmbunătăți starea sănătății.

Cifra e în creștere de la un an la altul, iar specialiștii spun că e o tendință generală, specifică nu doar pentru Republica Moldova.

Guvernul a aprobat recent un nou Program Național al Transplantului pentru perioada 2017-2021. Până la finalul acestuia, Agenția Națională de Transplant își propune să sporească numărul transplanturilor renale cu 60%.

Astfel, în 2021 chirurgii ar trebui să efectueze 50 de operații de transplant de rinichi. Acest lucru, spun specialiștii, e posibil doar dacă va fi modernizat serviciul de dializă, dacă vor exista suficienți medici, și foarte important, dacă pacienții vor fi incluși în lista de așteptare pentru transplant.

Investigația integrală poate fi accesată AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...