Linkuri accesibilitate

Protestele tinerilor din Serbia


O chemare la protestele de stradă postată pe FB
O chemare la protestele de stradă postată pe FB

Premierul Aleksandr Vucici: atîta timp cît protestele sunt paşnice „oricine are dreptul să fie nefericit din cauza alegerilor”.

Mii de tineri protesteaza de luni seară in Serbia, în urma rezulatelor alegerilor prezidenţiale de duminică, cîştigate cu peste 55 %, din turul intii de actualul premier Aleksandr Vucici.

Protestatarii se adună în fiecare seară la orele 18:00, în faţa Parlamentului de la Belgrad şi în pieţele centrale din cîteva oraşe mari ale Serbiei: Novi Sad, Nis. Protestele sunt paşnice, tinerii scandînd lozinci precum „Nu esti preşedintele meu”, „Nu vrem dictatuara”, bătînd în tobe si fluierind.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Ca şi in cazul recentelor proteste masive din România, şi in Serbia, oamenii care au ieşit în stradă s-au adunat după ce au aflat de nemulţumirile altora pe Facebook. Nu au lideri şi pînă acum au fost paşnici şi creativi. Nu au nişte revendicări clare, dar mesajul lor pare să fie că sunt nemultumiţi de actuala clasă politică din Serbia şi de faptul că nu işi găsesc locul în societatea sîrbă.

Unii protestatari vorbesc despre fraudarea alegerilor aşa ca şi opozitia. Mina Nenadici, o studenta de 18 ani: „Eu înca mai aştept turul doi al alegerilor. Cred ca Aleksandr Vucici a furat voturi.”

Pentru alţii, precum Aleksandr Lukici de 21 de ani, prin acest protest vrea să arate liderilor politici că tinerii nu mai vor să plece din ţara din cauza politiciilor lor: „Unul din colegii mei mi-a spus că şi-a luat deja actele ca să plece din Serbia. De aceea am ieşit in strada. Noi nu vrem să ne ducem niciunde. Vrem să stăm în aceasta ţară. Avem acest drept. Ţara asta e şi a noastra.”

Iar pentru Aleksa Krajinovici, un student de 27 de ani, protestul la care participă în fiecare seară este văzut ca o modalitate de a ţine sub control guvernul: „Noi aşteptăm să se sperie guvernul. Să îi oprim intenţiile autocratice şi dictatoriale…”

Victoria lui Vucici este văzută, în primul rînd, ca o mare înfrîngere pentru opoziţie. Sașa Jankovici, fostul ombudsman şi liderul opozitiei abia de a obţinut 16% din voturi. Surpriza alegerilor prezidentiale din Serbia a fost umoristul Luka Maksimovici, de 25 de ani, care a candidat în numele unui personaj de ficţiune „Beli” (Albul), imbracat mereu in costum alb şi fără nici un fel de program politic, satirizînd continuu declaraţiile populiste ale politicienilor. El a obţinut aproape 10% din voturile exprimate.

Intr-un mesaj către protestatari pe FB, citat de Agentia France Presse, Luka Maksimovici le cere demonstranților să fie „inteligenţi” si să nu se lase păcăliţi de politicieni şi de partidele politice şi, mai ales, să rămină paşnici. „Eu mi-am terminat misiunea, am arătat că este posibil să cîştigi voturi fără un partid politic în spate, şi că se pot schimba lucrurile începind de la nivel local, de la rădăcină şi nu de la cap”, a scris el pe pagina sa de FB.

Luni, premierul ce va deveni preşedinte, Aleksandr Vucici, care afirmă că vrea să menţină bune relaţii cu Uniunea Europeana, dar să le întărească și pe cele cu Rusia, a declarat că atita timp cit protestele sunt paşnice „oricine are dreptul sa fie nefericit din cauza alegerilor”.

Tinerii anunţă că îşi vor continua protestele în fiecare seară.

XS
SM
MD
LG