Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip renunță la salariul de…

Filip renunță la salariul de prim-ministru în schimbul celui de lider sindical

Premierul Pavel Filip susține că la baza protestelor din ultimul timp ale profesorilor stau interesele personale, dar și politice ale liderilor sindicaliști. Acesta a declarat că Guvernul a mers la compromis și a majorat cu 10% salariile cadrelor non-didactice și auxiliare din învățământ, dar că altă capacitate financiară statul nu are. Prim-ministrul a invocat faptul că salariul mediu al profesorilor este de două ori mai mare decât al celor care activează în domeniul cultural sau asistență socială, de aceea nu ar avea mai multe motive decât aceștia să protesteze. Totodată, Pavel Filip le-a spus protestatarilor că ar schimba salariul de premier pe cel de lider sindicalist, deoarece este unul destul de bun.

Premierul Filip nu a ezitat să-și atribuie meritele Cabinetului de ministri pe care îl conduce. Acesta a declarat că, la începutul lui 2016, statul era în incapacitate de a plăti salarii și pensii, iar datorită Guvernului a reușit să facă față provocărilor și chiar să majoreze cu 10% salariile unor categorii de angajați din domeniul educației.

„Din punctul meu de vedere, motivele reale ale acestor proteste sunt altele. Mi-ar plăcea ca să nu fie nicio legătură politică, dar din câte înțeleg, unul dintre motivele care stau la baza acestor proteste este cel politic”, a declarat premierul, invocând faptul că protestele din anul trecut din PMAN au mizat pe problemele oamenilor, dar au avut drept scop crearea unei formațiuni politice.

„Al doilea motiv este că liderii sindicali vor să se facă foarte vizibili la următoarele alegeri în consiliile sindicaliste, să se mențină la putere. Pentru dânșii este foarte important să agite spiritele pentru a-și ascunde salariile mari pe care le primesc. Or, am văzut la protestele precedente un placat pe care se spunea că eu schimb salariul de profesor pe salariul de deputat. Eu vreau să le spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de prim-ministru pe salariul unui lider sindical. Ar trebui cel puțin să aibă obraz și să nu agite spiritele pentru a-și ascunde salariile mari”, a declarat Pavel Filip după ședința Guvernului.

Premierul a recunoscut că salariile în R. Moldova sunt foarte mici și cu greu pot face față tarifelor și prețurilor înalte, dar a invocat faptul că există categorii de salariați care sunt remunerați și mai puțin.

Printre argumentele aduse de premier se numără și faptul că salariul mediu pentru angajații din educație este de două ori mai mare decât salariul mediu al celor care activează în domeniul culturii sau cel al asistenței sociale.

Astăzi, 5 aprilie, peste  o mie de pro­fe­so­ri din toa­te regiu­ni­le țării au prostestat în fața Guver­nu­lui, în timpul ședinței Cabi­ne­tu­lui de miniș­tri, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de salariile mici.

Nu este pri­ma acțiu­ne de pro­test orga­ni­za­tă de pro­fe­so­ri în a­cest an. Peda­go­gii au ieșit în stra­dă în ianu­a­rie și mar­tie, îna­in­tând Minis­te­ru­lui edu­ca­ți­ei mai mul­te demer­su­ri, printre care majorarea salariilor cu 50%.