Linkuri accesibilitate

Igor Dodon contrariază Bruxelles-ul spunând că jumătate din banii trimiși de UE Moldovei ar fi fost „furați” (VIDEO)


Bruxelles-ul îi cere lui Igor Dodon dovezi că s-ar fi furat din banii europeni trimiși Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE, Bruxelles, 5 aprilie 2017

Maja Kocijancic: „Dacă dl. Dodon are cunoștință de vreo fraudă, ar trebui să informeze autoritățile competente”.

Uniunea Europeană a spus că nu are cunoștință de „furtul” fondurilor europene destinate Moldovei, invocat de președintele Igor Dodon într-un interviu acordat unui ziar german.

În textul apărut miercuri în „Die Welt”, Dodon este citat cu declarația că „între 2007 și 2015 Uniunea Europeană a susținut R. Moldova cu peste 782 de milioane de euro”, dar „cel puțin jumătate din acești bani au dispărut în găuri negre”, fiind „furați de membrii corupți ai diferitelor guvernări pretins pro-europene” din Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Răspunzând miercuri solicitării Europei Libere, la Bruxelles, Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE, a spus că „UE a aplicat măsuri stricte de a se asigura că banii sunt folosiți cum trebuie” în R. Moldova, suspendând chiar ajutoarele când condițiile nu au fost respectate.

„În al doilea rând – a spus Kocijancic - președintele Igor Dodon se referă la suma de 782 de milioane de euro pentru anii 2007-2015, ceea ce reprezintă suma alocată, dar ea nu a fost plătită (integral), pentru că programele respective sunt în plină desfășurare. Numai cam jumătate din acești bani: 363 milioane, au fost plătiți deja, iar o sumă un pic mai mare este cea contractată”.

„În sfârșit, dacă dl. Dodon are cunoștință de vreo fraudă, ar trebui să informeze autoritățile competente. În acest moment noi nu avem cunoștință ca el să fi oferit vreo dovadă în sprijinul declarației făcute, iar dacă ar fi vreo dovadă de folosire neadecvată (a fondurilor) s-ar lua imediat toate măsurile necesare, așa cum s-a procedat și în trecut, când am suspendat plățile (către Moldova).”

Întrebată de corespondentul EL dacă președintele Dodon va fi contactat de oficialii UE pentru a-și explica acuzațiile, Kocijancic a spus că între Moldova și UE contactele sunt permanente, chiar săptămâna trecută având loc ședința Consiliului de Asociere, iar președintele Dodon însuși a vizitat el însuși Bruxelles-ul anul acesta.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG