Actualitate

Guvernul susţine excluderea imunităţii parlamentare

Proiectul relevă că imunitatea parlamentară nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunţa, şi nici un privilegiu, contrar egalităţii cetăţenilor în faţa legii, aceasta fiind o garanţie constituţională rezervată deputatului.

Conform proiectului de lege, Comisia de la Veneţia a stabilit că „inviolabilitatea împotriva arestului, reţinerii, percheziţiei şi urmăririi în cazurile în care s-a comis o infracţiune este cea mai problematică şi controversată parte a conceptului de imunitate parlamentară”. Totodată, Comisia de la Veneţia consideră că normele ce reglementează inviolabilitatea parlamentară nu constituie o parte necesară a unei democraţii moderne.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă că atunci când un stat recunoaşte o imunitate parlamentarilor săi, protecţia drepturilor fundamentale ar putea fi afectată.

De asemenea, Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a pronunţat pozitiv asupra problemei excluderii inviolabilităţii deputaţilor.
În prezent Art. 70 alin. (3) din Constituţia Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *