Principală  —  Ştiri  —  Social   —   După lecții, la „cerșit”! Profesorii…

După lecții, la „cerșit”! Profesorii își cer dreptul la un trai decent în fața Guvernului

Profesorii cer guvernării majorarea salariilor și dreptul la un trai decent. Peste o mie de profesori din toate regiunile țării protestează în fața Guvernului, acolo unde are loc ședința Cabinetului de minștri. Profesorii au pornit în marș pe artera principală a capitalei, de la Academia de Științe și au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale.

Nu este prima acțiune de protest organizată de profesori înacest an. Pedagogii au ieșit în stradă în ianuarie și martie, înaintând Ministerului educației mai multe demersuri:

  1. Egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existenţă, începând cu 1 ianuarie 2017.
  2. Majorarea salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%, începând cu 1 ianuarie 2017.
  3. Majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti din ramură, la plasarea în câmpul muncii, stabilindu-le în mărime de 50 mii lei (studii medii speciale) şi, respectiv, 70 mii lei (studii superioare).
  4. Reducerea, începând cu 01.01.2017, a normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie.
  5. Recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii.
  6. Majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.

În ultimii doi ani au fost închise 56 de instituții de învățământ, iar aproape 2 500 de pedagogi au plecat din sistem.