Actualitate

Moldova va implementa o convenţie ce vizează utilizarea produselor ce conţin mercur

„Proiectul privind implementarea Convenţiei de la Minamata, susţinut de ONU, ne-a permis să finalizăm şi să adaptăm cadrul legal naţional de mediu, stopînd proliferarea produselor cu conţinut de mercur. Împreună cu partenerii vom continua să întreprindem măsuri active, inclusiv de mediatizare şi sensibilizare a populaţiei, pentru a preveni un real pericol ecologic”, a menţionat Munteanu.

Oficialul a subliniat că în planurile Ministerului Mediului este crearea unui Centru de gestionare a deşeurilor periculoase, care se va ocupa şi de acumularea şi nimicirea produselor ce conţin mercur.

Prezentă la eveniment, Valentina Buliga, deputat în Parlamentul R. Moldova, şi-a exprimat convingerea că în calitate de stat-semnatar al Convenţiei de la Minamata, “ţara noastră va utiliza toate instrumentele posibile pentru a schimba atitudinea faţă de mediu şi a face viaţa cît mai sigură”.

La rîndul său, Giovanna Chiodi Moiré, reprezentant al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a relevat că R. Moldova este printre primele ţări care a ratificat Convenţia de la Minamata. “În proiectele pe care le planificaţi în contextul acestei Convenţii veţi avea toată susţinerea UNEP, dar şi a altor organizaţii internaţionale de mediu”, a specificat Giovanna Chiodi Moiré.

Convenția de la Minamata cu privire la mercur a fost semnată de 140 de ţări în octombrie 2013, la Kumamoto (Japonia). Documentul, ratificat de Parlamentul R. Moldova la 30 martie curent, este un tratat multilateral de mediu, iar denumirea simbolică Minamata a fost atribuită pentru a reaminti dezastrul ecologic creat în anii 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata, Japonia, de ape uzate, încărcate cu compuși de mercur, impact soldat cu decese în masă ale populației, în urma consumului de pește contaminat.

Deși ţara noastră nu produce mercur, anual, pe piața internă sînt plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare etc., care, dacă nu sînt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit pentru viaţă şi sănătate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *