Linkuri accesibilitate

Tiraspolul a cerut Moscovei să recunoască actele emise în autoproclamata republică transnistreană


Soovietul suprem și executivul de la Tiraspol
Soovietul suprem și executivul de la Tiraspol

Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut Federației Ruse să recunoască actele emise în autoproclamata republică transnistreană. Deputații de la Tiraspol au adoptat, marți, o rezoluție cu acest îndemn, după audierile la care ar fi participat și parlamentari în Duma de la Moscova.

Tema centrală a audierilor a fost decizia companiilor energetice moldovene de a nu mai procura curent de la Centrala Cuciurgan din stânga Nistrului, care aparține gigantului rus RAO EES, optând pentru un contract mai ieftin cu un operator din Ucraina. O altă chestiune discutată a fost decizia moldo-ucraineană privind instituirea unui control mixt la punctul de trecere Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al graniței comune.

Spicherul Sovietului suprem, Aleksandr Șcerba, a declarat, citat de Novostipmr, că acțiunile Chișinăului ar urmări ceea ce el a numit „sugrumarea Transnistriei”, „diminuarea influenței Rusiei și expulzarea capitalului rusesc din această regiune”. „Suntem gata să ținem piept tuturor presiunilor politice și economice, dar în situația ce s-a creat ne dăm seama că fără sprijinul părintesc (…) al Rusiei, nu vom rezista”, a spus Aleksandr Șcerba.

Chișinăul a respins criticile Tiraspolului, calificându-le drept nemotivate.

XS
SM
MD
LG