Parlamentul European ar putea condiționa asistența pentru Republica Moldova

Sursă: caleaeuropeana.org

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat avizul privind acordarea unei asistențe macrofinanciare Republicii Moldova în valoare totală de 100 de milioane de euro. Avizul cuprinde și solicitarea eurodeputatului Siegfried Mureșan de a condiționa finanțări europene pentru Republica Moldova în funcţie de rezultate în combaterea corupției și întărirea statului de drept.

Siegfried Mureșan, raportor din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, a afirmat, potrivit unui comunicat, că sprijinul financiar are rolul de a ajuta statul moldovean să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia.

“Vreau ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova, însă am vrut să mă asigur că sprijinul financiar pe care UE îl oferă Republicii Moldova este bine folosit, că se implementează reformele pe care oamenii le așteaptă și că rezultatele vor fi resimțite de cetățeni. De aceea, am cerut ca acordarea acestor bani să fie strict condiționată de rezultate concrete în domenii importante pentru oameni — combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor și anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014”, a declarat eurodeputatul.

Potrivit lui, termenii și rezultatele trebuie stabilite de Comisia Europeană împreună cu Guvernul Republicii Moldova, care să aprobe și să-și asume aceste condiții.

“Este stabilit ca banii să fie alocați în 2017 și 2018 în trei tranșe și vreau ca înainte de fiecare tranșă Guvernul de la Chișinău să implementeze în etape măsurile pe care cetățenii moldoveni le cer și care sunt atât de necesare pentru consolidarea economiei și a democrației în Republica Moldova”, a mai spus eurodeputatul.

Votul final al Parlamentului European pe propunerea de acordare a asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova este programat să aibă loc în plen în sesiunea din luna mai a acestui an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.