Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De ce pleacă tinerii din…

De ce pleacă tinerii din R. Moldova?

În R. Moldova, numărul populației se reduce zilnic cu 106 persoane, aceștia alegând să plece peste hotare. Potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting, unul din trei cetățeni moldoveni doresc să plece din Moldova. În fiecare oră, în R. Moldova se nasc 5 oameni, mor – 6, iar 4 pleacă peste hotare.

Sergiu Tofilat, expert al Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), a declarat pentru dw.com, că „din R. Moldova vor pleca nu doar cetățenii simpli, dar și reprezentanții businessului mic și mijlociu. Oamenii pleacă peste hotare deoarece nivelul de remunerare în Moldova este mult mai redus în comparație cu ţările dezvoltate. O altă cauză vizează corupția și birocrația excesive în instituțiile publice locale și central, interesele cetățenilor nu sunt protejate de lege, iar aceștia nu mai au încredere în poliție și procuratură”.

Principala cauză a plecării tinerilor este lipsa de perspectivă

Tot mai mulți tineri aleg să părăsească R. Moldova pentru un viitor mai bun. Tinerii aleg să plece la studii în străinătate pentru a avea o perspectivă mai bună, alții pleacă la muncă pentru a le asigura familiilor un trai decent.Cei mai mulți dintre tinerii care pleacă la studii în străinătate spun că au luat o astfel de decizie încă atunci când s-au confruntat cu dotarea tehnică proastă a instituțiilor în care și-au făcut studiile. Ale motive invocate sunt cursurile superficiale, atitudinea profesorilor, dar și lipsa oportunităților de angajare. Puținele locuri de muncă îi determină pe tineri să-și găsească un job mai bine plătit peste hotare. Totodată, nu doar condițiile financiare îi determină pe tineri să plece, ci și actuala situație politică. Un alt motiv ar fi lipsa serviciilor sociale garantate de stat, pe potriva celor de peste hotare.

Valeria Talchiv, 21 de ani, studentă, Ștefan-Vodă
În R. Moldova e foarte multă dezordine. Oamenii au un comportament indecent, profesorii iau mită, prețurile la produse și servicii sunt exagerat de mari, salariile rămânând mici. Turismul este prost dezvoltat. Cât mă privește, nu vreau să trăiesc în astfel de condiții.

Victoria Gherman, 25 de ani, satul Bursuceni, Sângerei
Salariul pe care-l primeam când lucram, nu-mi ajungea pentru trai, de aceea nu am avut altă soluție, decât de a pleca peste hotare. Acum sunt în Marea Britanie. Aici am văzut o altă atitudine a oamenilor, sunt mai culți. Nu pot compara viața de aici cu cea de acasă. Despre afaceri nici nu putem vorbi în Moldova, atâta timp cât statul nu acordă suport pentru tinerii care ar vrea să le inițieze. Tinerii își pierd speranța în capacitățile lor, nu suportă sărăcia de la noi și își caută viitorul în alte țări, dar totuși se gândesc să revină la baștină. Dacă autoritățile nu vor intrerprinde nimic, tinerii vor continua să plece acolo unde condițiile de trai sunt mai bune.

Sergiu Taban, 26 de ani, Sloveanca, Sângerei
Am plecat din Moldova pentru  că așa suntem noi, moldovenii, mereu căutăm ceva mai bun. În Moldova, salariul pe care îl primeam nu mă satisfăcea. Acum mă aflu în Polonia, aici am un salariu decent și condiții asigurate de trai.

Ion Chiorescu, 56 ani, satul Coșcodeni, Sângerei
Am rămas fără soție la vârsta de 34 ani, după care și fiii au plecat în lumea mare. Unul se află în Anglia, cel de-al doilea – în Franța. Fiind singur acasă, îmi este foarte greu. Rareori îmi văd copiii și nepoțica. Știu că au plecat pentru a căuta o viață mai bună decât în Moldova, dar singurătatea doboară chiar și stejarul.

Rodica Nastas, studentă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți,