(VIDEO) Moldova este plină de bombe neexplodate. Geniștii au început campanii de informare în acest sens

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Geniștii de la batalionul „Codru” fac lecții cu elevii de la instituțiile de învățământ din Strășeni pentru a-i informa ce trebuie să facă atunci când găsesc mine, ce instituții trebuie să informeze și cum trebuie să se comporte într-o astfel de situație. Campania vine în contextul în care în ultima perioadă în presă s-a scris despre mai multe cazuri în care copiii au găsit obiecte explozibile și le-au adus acasă. Oricare dintre acele cazuri putea sfârși cu o tragedie, spun specialiștii.

Potrivit şefului Serviciului Geniu al Armatei Naţionale, locotenent-colonel Serghei Chilivnic, anual, echipele de genişti ale Armatei Naţionale depistează şi distrug sute de obiecte explozive. 98% dintre acestea au rămas în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte 2% — din perioada Războiului din 1992.

Numai pe parcursul anului trecut, geniştii au neutralizat circa 700 de obiecte explozive pe teritoriul întregii ţări, cele mai multe muniţii fiind depistate în localităţi din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Cantemir, Soroca, Orhei şi Anenii Noi.

În scopul prevenirii pericolului muniţiilor neexplodate, Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE în Republica Moldova au desfăşurat în perioada 2011-2014 campanii de informare a populaţiei Republicii Moldova.

Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a unor părți componente. Cei maturi ar trebi să fie atenți și să nu lase copiii să se joace cu obiectele explozibile, chiar dacă pare că acestea sunt inofensive. Indiferent de starea fizică sau de vechimea minei, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este mare.

Potrivit unui studiu, din 1992 şi până în prezent, 21 de persoane au decedat, iar 26 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...