Christine FREILINGER: Am venit în Republica Moldova cu asistență pentru dezvoltare // INTERVIU

Pe data de 25 martie s-au împlinit 25 de ani ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Austria. Pe parcursul anilor, Austria şi-a confirmat sprijinul pentru Republica Moldova în toate domeniile, fiind şi un susţinător al procesului de integrare europeană a ţării noastre. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Austriei la Chişinău punctează unele repere.

Doamnă ambasador, acum un sfert de secol, la 25 martie 1992, Austria si Republica Moldova au stabilit relaţii diplomatice. Doamnă Ambasador, cum aţi caracteriza colaborarea dintre cele două state ?

Colaborarea între Republica Moldova și Republica Austria este foarte bună. În februarie anul curent a fost inaugurată oficial Ambasada Austriei,  și anume de către miniștrii  de externe ai țărilor noastre, deci din partea austriacă de ministru federal Sebastian Kurz, iar din cea moldovenească de către ministrul Andrei Galbur. Eu sunt prima ambasadoare a Austriei cu reședința la Chișinău. Aceasta este o mare provocare și îmi face plăcere. Încerc după toate posibilitățile și din toate puterile să întreprind totul, ca ambele țări, care au multe lucruri în comun, să poată avea o colaborare tot mai strânsă pe viitor.

Potrivit datelor statistice, Austria este în lista top-zece la capitolul  parteneri comerciali ai Moldovei din Uniunea Europeana. În ţara noastra își desfășoară activitatea aproape 100 de întreprinderi cu capital austriac, care activează în sectorul bancar, construcții, transport etc. În ce măsură, în opinia Dvs, părţile şi-au valorificat potenţialul ? Care  domeniile ar putea fi exploarate în viitor ? 

Vă mulțumesc mult pentru această întrebare, care îmi provoacă mie personal multă bucurie, pentru că aș dori să pun accentul pe economie. Eu cred că noi avem încă mult potențial. Austria este deja activă, este activă îndeosebi în România. În general, Austria este un mare jucător în regiune. Și există interes pentru Moldova. Mulți investitori doresc să facă ceva, dar încă nu sunt întru totul hotărâți. Și atunci întreabă, și mulți mă întreabă și pe mine, cum este mediul de afaceri, cum este climatul investițional în Moldova. Eu cred că per ansamblu au fost făcuți pași foarte importanți. În general direcția, tendința este pozitivă. În această săptămână a avut loc o nouă reuniune a Consiliului de asociere cu UE. Deci, în general au fost întreprinși pași spre reforme, dar mai este mult de făcut.

Ne interesează în special statul de drept, ne interesează transparența. Ne interesează instruirea. Firmele doresc specialiști, vor ca tinerii să fie instruiți în anumite profesii, fie în domenii tehnice sau în domeniul hotelier sau al serviciilor din sfera frumuseții, să fie instruiți practic, ca să poată începe direct exercitarea profesiei. Ne interesează de asemenea și dreptul muncii, care trebuie să fie mai modern, mai adaptat timpurilor moderne.
Firește ne interesează mult și domeniul social. Noi în Austria suntem foarte angajați în chestiuni sociale. Suntem disponibili să discutăm cu Republica Moldova și considerăm că economia și domeniul social trebuie să meargă împreună. Succesul economic și echitatea socială se potrivesc foarte bine împreună.

La începutul lunii februarie curent la Chişinău s-a desfăşurat un For Economic moldo-austriac, la care au participat reprezentanţi ai 20 de companii din Austria. La ce efecte ar trebui să ne aşteptăm ? Ce ar trebui să întreprindă Republica Moldova, astfel încât aici să vină mai mulţi investitori austrieci ?

Forul Economic a avut loc cu prilejul deschiderii oficiale a Ambasadei. Acesta a fost pentru mine o ocazie cu totul deosebită, am vrut să aduc dimensiunea economică în activitatea ambasadei. Investitorii s-au arătat destul de interesați, pozitiv. Și probabil vor fi dezvoltate unele proiecte. Dar eu vreau să revin încă o dată la interesele noastre fundamentale – este statul de drept, este mediul de afaceri, o instruire care să se raporteze cu adevărat la piața muncii.

La invitația părții austriece la Viena urmează să se desfăsoare şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-austriace de colaborare comercial-economică.  Ce chestiuni sunt fi incluse pe agenda reuniunii ?

În iunie la Viena va avea loc ședința comisiei mixte. Am expediat deja invitația și lucrăm asupra agendei. Dar iarăși, agenda va cuprinde cu siguranță condițiile-cadru de ordin economic și politic, mediul social, ce inițiative întreprinde guvernul pentru a atrage comunitatea de afaceri.

Chiar dacă Austria şi-a deschis oficial Misiunea diplomatică în ţara noastră la 3 februarie curent, suportul oferit de  ţara Dvs. a fost unul constant pe parcursul a mai multor ani. Din 2001 Guvernului Austriei prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) oferă asistenţă pentru realizarea numeroaselor proiecte în domenii prioritare precum buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul vocaţional, infrastructură ş.a. Cum au fost stabilite aceste domenii ?

Aveți dreptate. Am început aici cu asistența pentru dezvoltare, cu cooperarea socială. Organizații neguvernamentale din Austria au început să fie active aici. Vreau să menționez Concordia, cel mai mare ONG în domeniul social, dar și Caritas și Hilfswerk Austria. Aceste ONG-uri au făcut foarte mult pentru copii și pentru oameni în etate, pentru a-i ajuta să depășească o situație socială dificilă.  De mai mult de zece ani ADA este extrem de activă aici. În această clădire, în care ne aflăm acum inițial a fost un birou al Agenției pentru Dezvoltare a Austriei (ADA). Și de abia acum este clădirea ambasadei. ADA a făcut foarte mult. Proiecte mari, de exemplu în domeniu aprovizionării cu apă potabilă sau în domeniul instruirii profesionale duale, deci în învățământul profesional, dar și în domeniul social. Domeniul social ne este deosebit de drag. Noi dorim ca viața oamenilor să fie mai bună. Și încercăm să contribuim la aceasta.

Unul dintre obiectivele principale în colaborarea moldo-austriacă este susținerea integrității teritoriale a RM prin măsuri de consolidare a încrederii în Transnistria și Găgăuzia. Ce-si propune Viena să facă în acest sens, ţinand cont şi de faptul, că pe parcursul anului 2017 Austria mai deţine şi preşedinţia în OSCE?

Austria deține în acest an președinția OSCE. Noi suntem foarte angajați și în Republica Moldova. Președintele OSCE, ministrul Sebastian Kurz a venit la Chișinău la începutul anului și a purtat discuții importante, având și ocazia să inaugureze Ambasada împreună cu vicepremierul moldovean, ministrul Andrei Galbur. Ne interesează mult domeniile tematice legate de drepturile minorităților. Credem că autonomia în Găgăuzia ar trebui să fie mai eficientă și, bineînțeles, depunem eforturi în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Ambasadorul special Wolf-Dietrich Hein a fost deja de trei ori în funcția sa în Moldova, la Chișinău, și la Tiraspol, poartă discuții și încearcă să obțină mișcare din partea ambelor părți. Există o dinamică pozitivă, dar trebuie să se întâmple mai multe.

Negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean sunt destul de anevoioase. Cum ar fi posibil sa-i fie atribuită acestui proces o dinamică pozitivă, în condiţiile când noii lideri de la Tiraspol au instituit începând cu acest an la 2 martie asa- numită „Zi a începutului respingerii agresiunii ample a Republicii Moldova” împotriva nerecunoscutei republici din stânga Nistrului?

Vedem în procesul 5+2 un format foarte potrivit pentru a obține progrese. În procesul 5+2 ne orientăm spre rezultate. Austria este gata să organizeze o întâlnire 5+2, dar dorim să obținem rezultate.

Doamnă ambasador, care ar trebui să fie prioritățile Ambasadei Austriei, dar și ale autorităților de la Chișinău în următorii ani pentru extinderea cooperării bilaterale ?

Ambasada Austriei va depune eforturi pentru a aprofunda colaborarea dintre ambele țări – Republica Moldova și Republica Austria și pentru a valorifica potențialul pe care îl avem. Colaborarea se bazează, după cum am mai menționat,  pe economie, dar, firește, și pe domeniul social. Credem că economia și domeniul social merg bine împreună și se potrivesc. Companiile de succes pot fi sponsori în proiectele sociale, și viceversa, dacă oamenii se bucură de securitate socială pot să miște mai multe lucruri în economie. Vom fi și în continuare activi în domeniul cooperării pentru dezvoltare, dar dorim să orientăm cooperarea pentru dezvoltare astfel, ca să fie consolidată economia moldovenească. În general vom încerca, cu pași mici, cu activități mici să facem totul ca viața moldovenilor să fie mai bună. Găsim moldovenii foarte simpatici, colaborăm cu ei într-adevăr cu plăcere și ne bucurăm pentru viitoarea colaborare.

Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova ?
Cred că sunt făcuți pași foarte buni, văd dezvoltarea pozitiv. Foarte important pentru noi este domeniul statului de drept. Foarte importante sunt reformele care să fie în beneficiul economiei. Republica Moldova ar trebui să înregistreze o rată a creșterii de două cifre. Există foarte multe posibilități, de exemplu, turismul, dar și domeniul sănătății și să nu uităm de produsele agricole fantastice, pe care le are Moldova. Mulți oaspeți din Austria care mă vizitează admiră solul negru frumos, pe care îl aveți aici. Deci, există multe posibilități. Pot fi dezvoltate multe lucruri. Si tocmai aceasta le si doresc cetățenilor Republicii Moldova.

Ludmila BARBĂ

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.