500 ha de pășuni din regiunea Parcului Național Orhei au fost reabilitate cu suportul Uniunii Europene

500 de hectare de pășuni au fost reabilitate şi peste 150 de hectare de terenuri degradate şi neproductive au fost împădurite în regiunea Parcului Național Orhei, în cadrul proiectului Uniunii Europene –  Clima East. Rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi la un eveniment de finalizare, desfășurat în Orhei.

Astfel, datorită măsurilor luate, productivitatea medie a păşunilor a crescut de aproximativ 2,5 ori, de la 2,04 tone fân/ha (2014) până la 4,59 t fân/ha, în timp ce stocarea de carbon în sol şi vegetaţie s-a îmbunătățit cu peste 200%.

“Acest proiect, finanțat de Uniunea Europeană, a sprijinit direct comunitățile parcului național Orhei pentru reabilitarea pășunilor și îmbunătățirea gestionării pădurilor. Acesta este un exemplu de proiect de succes la nivel local, care contribuie la efortul comun de a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice”, a declarat marţi, 4  aprilie, Aneil Singh, şeful Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene.

Pe parcursul a trei ani, 18 comunități, care fac parte din Parcul Național Orhei, au elaborat, grație suportului oferit de proiect, planuri de gestionare a pădurilor pentru 1.400 ha de păduri comunale, precum și planuri de gestionare a pășunilor, care acoperă 5.000 de ha.

Aceste planuri vor asigura gestionarea durabilă a resurselor naturale pentru o perioadă de 10 ani, precum și prevăd măsurile necesare de restabilire.

Pentru a asigura durabilitatea intervenției proiectului, au fost oferite echipamente agricole pentru IM “Prosper-Rural”, singura întreprindere intercomunitară din regiune care oferă servicii pentru 4 comunități și deține potențial pentru gestionarea durabilă a pășunilor și pădurilor comunitare.

Echipamentul, în valoare de 22.000 de euro, facilitează activitățile de gestionare și reabilitare a pășunilor.

“Proiectul Clima East a contribuit la adaptări bazate pe ecosistem și care, sperăm, vor genera mai multe beneficii pentru mediu, beneficii sociale și economice în termeni de deteriorare redusă a resurselor naturale (biodiversitate, terenuri, păduri), de captare îmbunătățită a carbonului, o scădere a gazelor cu efect de seră și de resurse locale îmbunătățite de pășuni și forestiere “, a spus Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD.

Proiectul Clima East, implementat în perioada 2013-2016, este un proiect regional, finanțat de Uniunea Europeană, care își propune să ofere asistență țărilor din Parteneriatul Estic și Federația Rusă, în activităţi de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Cele șapte țări implicate – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina, cooperează pentru susținerea activităţilor de adaptare a ecosistemelor față de schimbarea climei.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.