Potrivit datelor din dosar, acesta este cercetat pentru neglijenţă în serviciu într-un dosar în care un tată îşi obliga fiica de 13 ani să presteze servicii sexuale contra plată. Mai exact, edilul este învinuit că nu a întreprins nimic pentru a stopa abuzul. 

Alesul local a fost reţinut pe 17 martie şi în aceeaşi zi a primit 30 de zile de arest preventiv.

Precizăm că reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova au adoptat o declaraţie pe care au adresat-o autorităţilor centrale, dar şi partenerilor externi, în care insistă să fie eliberat primarul de Basarabeasca şi cer să fie încetate presiunile asupra aleşilor locali. Astfel, cazul primarului oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, ar putea ajunge în atenţia oficialilor Consiliului Europei, ai Uniunii Europene, dar şi ai Statelor Unite ale Americii.

Avocatul primarului a declarat însă că primarul şi-a îndeplinit toate obligaţiile ce-i revin în asemenea cazuri. Totodată, colegii de partid ai edilului au spus că Cimpoieş ar fi fost presat de reprezentanţii PD să adere la acest partid, acuzaţii pe care formaţiunea a refuzat să le comenteze.