4/04/2017

Cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est „Laundromatul rusesc” – a implicat zeci de moldoveni nevoiași care au căzut în plasa grupărilor criminale rusești.

Gheorghe Munteanu este unul dintre ei. Are 35 ani și trăiește modest într-o casă din centrul satului Ulmu din raionul Ialoveni. Acum un an s-a bătut cu un consătean și a rămas invalid. De atunci nu poate lucra. Soția lui, Irina, este cea care aduce bani în casă.

gheorghe

În 2012, fără să știe, atât Gheorghe cât și Irina au figurat în contracte fictive cu o datorie de un miliard de dolari, bani pe care ar fi trebuit să-i întoarcă unor firme-fantome. Datoria a fost pusă pe spatele lor de companii offshore și firme din Rusia.

Se pare că soțul meu este milionar, are iaht și vilă. Noi chiar am fost șocați. Nu am avut așa bani, nici jumătate, nici măcar 10% din această sumă. Trăim ca oamenii obișnuiți, când mai bine, când mai rău. Uneori nu avem bani nici pentru pâine”, spune Irina, prinsă și ea în Laundromat cu o datorie fictivă de 500 000 000 USD.

Cum s-a întâmplat totul? Urmăriți în materialul video.


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol