Pavel Filip despre memorandumul semnat de Dodon: Este un document nul

Prim-ministrul Pavel Filip a susținut o conferință de presă în care a comentat semnarea de către președintele Igor Dodon a unui Memorandum de cooperare între Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova.

Filip a declarat, cu referire la Memorandum, că este un document nul, fără nicio valoare juridică.

“Noi credem în continuare că domnul președinte încearcă să-și continue războiul personal împotriva acordului de Asociere. Aceste război care ține de tot ce este spațiul euro atlantic, fie că vorbim de România, fie că vorbim de UE sau NATO. Din punctul meu de vedere el se hrănește politic de aceste antagonisme și nu este altceva decât o campanie de promovare a propriei imagini”, a spus Filip.

Acest acord, a adăugat Filip, nu va avea putere juridică și nu va avea efecte de drept, pentru că nu reprezintă republica și nu este semnat în numele RM, nu are avizul ministerului de externe și nu respectă cerințele legale.

“Eu n-o să fac o retrospectivă a tot ce ține constituția RM și legea cu privire la tratatele internaționale, dar fiecare care va încerca să analizeze va vedea că de fapt acest gest nu este unul care se încadrează în cadrul legal. Pentru că în RM Parlamentul este organul reprezentativ suprem, el aprobă direcțiile de politică internă și politică externă. Este adevărat că, iarăși, conform constituției, președintele RM poartă tratative la negocieri și semnează în numele RM, dar apoi trebuie să prezinte spre ratificare Parlamentului, așa cum prevede legea cu privire la tratate”, a explicat Pavel Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.