Jocuri de culise pe banii românești din grădinițele moldovenești: Afaceriștii se bat pe o finanțare de 20.000.000 euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 17 milioane de euro a investit statul român în Republica Moldova pentru ca aproape 800 de grădinițe să fie renovate și, astfel, redate circuitului educațional. Printre cele două sute de firme de construcții care au primit lucrări, însă, se regăsesc și profitori politici, dar și oameni de afaceri care au probleme legale sau de integritate.

În 2010, România și Republica Moldova au încheiat un acord de asistență financiară nerambursabilă prin care statul din dreapta Prutului acorda vecinului său o sută de milioane de euro pentru a investi în domenii ca infrastructra, educația, energia sau mediul. În jur de 20 de milioane de euro au fost destinate lucrărilor de reabilitare a sute de unități de învățământ preșcolar. Până în prezent, au fost încheiate 767 de contracte de reabilitare de grădinițe. Coordonatorul programului a fost Ministerul Educației din Republica Moldova iar instituția care s-a ocupat, practic, de cheltuirea banilor a fost Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

26 de contracte pentru un diriginte de șantier amendat

Una din companiile cu foarte multe contracte câștigate, 26, este Coceban-Construct SRL din Chişinău. Fondatorii firmei sunt Olga Ceban și Sergiu Cobaș, cel din urmă fiind și administrator al companiei. Contractele câștigate au fost pentru reabilitarea unor grădinițe din Drochia, Cimișlia, Orhei și Ciulucani, raionul Telenești, potrivit unei investigații a portalului Anticorupție.md.

În ciuda numeroaselor lucrări adjudecate, Sergiu Cobaș a avut în trecutul apropiat probleme tocmai cu unele lucrări de construcții, ba chiar a fost citat într-un proces din 2012, la Judecătoria Ocnița. În final, Cobaș a fost amendat pentru nerespectarea regulilor de construcție. Conform deciziei de sancționare contravențională, semnate de judecătorul Gheorghe Grib, „Covaş (Cobaș – n.r.) Sergiu, în calitate de diriginte de şantier al blocului B al liceului Ştefan cel Mare din s. Lipnic nu a complectat cartea tehnică, lipsesc procesele-verbale în faza determinată a execuţiei, lipsesc certificatele de conformitate, astfel încălcînd art. 24(3) lit e), j), art. 18 (2) al Legii privind calitatea în construcţii, nr. 721 din 02.02.1996”.

Contactat, Sergiu Cobaș a confirmat că a avut un astfel de dosar în 2012. Dar a adăugat că nu ține minte ce s-a întâmplat în dosar, „ce au scris ei acolo’’ și nici cum s-a încheiat procesul.

17 contracte pentru un fost ministru comunist asociat cu liderul transnistrean

O altă companie care a avut foarte mult succes (a câștigat 17 contracte de lucrări la grădinițe) este Green Farm SRL din Chișinău (companie fondată de către SRL Întreprinderea Mixtă SG Engineering & Co SRL și SRL Întreprinderea Mixtă Steaua-Grup). Administratorul Green Farm este Valeriu Pleșca, un personaj foarte controversat. Pleșca a deținut funcția de ministru al Apărării în perioada în care Republica Moldova era condusă de comuniști, între 2004 și 2007. Conform unui articol publicat de către Point.md, Valeriu Pleșca a luat cu împrumut, în 2012, sume enorme de bani de la două instituții bancare. De la Moldova – Agroindbank, Pleşca a luat un credit, pentru o perioadă de cinci ani, de 301 mii de euro. Un alt împrumut a fost luat de la Banca Socială – aproape 613 mii de euro. În ambele cazuri, debitorul a fost Green Farm SRL. Trei ani mai târziu, însă, în 2015, în mod foarte convenabil, Banca Socială (alături de Banca de Economii și Unibank), a fost lichidată în urma condițiilor impuse de FMI după ce a fost descoperit furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Citiți întreaga investigație aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...