Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: „Conducerea de la Moscova…

Expert: „Conducerea de la Moscova vrea ca țările fostei Uniuni Sovietice să fie legate cu o sârmă ghimpată”

Luni, 3 aprilie, urmează să fie semnat Acordul de Colaborare cu Uniunea Euroasiatică. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul conferinței de presă când prezenta rezultatele obținute în cele 100 de zile de la investirea sa în fucția de șef al statului.

„Pe 3 aprilie, la Chișinău va avea loc un forum în cadrul căruia vom discuta subiecte importante ce țin de Uniunea Euroasiatică. Și, indiferent de poziția prim-ministrului, vom semna un Acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. Vreau să asigur o balanță în stat, deoarece după semnarea Acordului de Asociere cu UE, s-a destabilizat situația în țară. Acordul de Asociere cu UE nu interzice semnarea unui nou acord, mi-au zis-o și cei de la Bruxelles, când am fost în vizită de lucru. În acest aspect voi fi foarte dur și sever. Dacă Guvernul și Parlamentul vor încerca să blocheze inițiativele președintelui, voi bloca inițiativele lor. Dacă Parlamentul nu va susține inițiativa mea, mă voi adresa poporului și vom declanșa un referendum”, a atenționat Igor Dodon, referindu-se la declarațiile făcute anterior de către Andrian Candu, președintele Parlamentului, și Pavel Filip, premierul R. Moldova. Cei doi au anunțat că nu vor recunoaște acest acord, declarând-ul nul. „R. Moldova este o țară parlamentară, astfel anume Parlamentul și Guvernul joacă rolul cel mai important, iar rolul președintelui este de a fi un echilibru între puteri și să vină cu mesaje de unire a societății, dar nu de divizare a acesteia prin limbă, religie, etnie”, a menționat Candu. De asemenea, premierul Filip susține că declarația făcută de Dodon la Moscova pe data de 17 ianuarie 2017 este „o declarație care va rămâne una politică, pentru că ea nu poate fi pusă în aplicare fără Parlament și Guvern”. În replică, Igor Dodon a scris într-o postare pe Facebook că acordul dintre R. Moldova cu Uniunea Eurasiatică va fi totuși semnat. „Președintele are legitimitate și mandatul majorității cetățenilor acestei țări și nu voi permite nimănui să se interpună între mine și popor”, a scris Dodon.

„Înainte de a semna astfel de documente, președintele trebuie să discute subiectele respective cu autoritățile competente. Astfel de pași, astfel de idei și propuneri sau inițiative pe care le are președintele sau oricare reprezentant al instituțiilor de stat ar trebui să fie discutate cu cetățenii și diverși actori din domeniile respective. Aceste lucruri trebuie explicate și după asta să ne avântăm în procedura de semnare. Este dreptul lor să insiste pe anumite lucruri și îi vizează doar pe ei dacă au anumite neînțelegeri cu unele forțe politice. Însă, acest lucru nu ar trebui să ne afecteze. Noi (cetățenii, n.r.) trebuie să înțelegem foarte bine care sunt avantajele sau dezavantajele, care sunt riscurile unor astfel de situații. Noi ar trebui să cunoaștem și să ne expunem, în caz contrar este doar opinia și decizia unei singure persoane – chiar dacă este președinte. Igor Dodon trebuie să țină cont de interesele cetățenilor”, opinează Ion Manole, director executiv Promo-Lex.

Viorel Chivriga, expert economic la IDIS Viitorul, susține că acordul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică, pe care vrea să-l semneze Igor Dodon, este unul fără valoare. „Președintele țării nu are așa multe atribuții. El poate veni cu propuneri, demara unele negocieri, dar nu poate să semneze astfel de acorduri, pentru că entitatea care ia aceste decizii este cu totul alta. Prerogativele lui Dodon sunt foarte mici. De fapt, aici se vede un joc politic populist și nimic altceva. Acest acord se vrea semnat, doar pentru a fi semnat și în interesul unei singure persoane sau în interesul partidului pe care l-a condus (PSRM, n.r.)”, opinează expertul.

Mai mult, acesta susține că în primul rând trebuie să înțelegem ce este de fapt Uniunea Euroasiatică și cât de dezvoltate sunt țările membre. „De fapt, situația țărilor membre ale Uniunii Euroasiatice este deplorabilă, având o economie slab dezvoltată, pentru că acest acord nu funcționează și nu soluționează problemele economice ale membrilor săi. În cazul R. Moldova, nu cred că populismul și interesele personale trebuie să prevaleze, fără a ține cont de adevăratele nevoi ale cetățenilor. Semnarea acordului cu Uniunea Euroasiatică nu ar fi decât un pas în urmă. Interesul Moscovei este de a include într-un spațiu controlat de ei toate țările care au fost parte a Uniunii Sovietice. Rusia nu vrea ca R. Moldova să fie o țară independentă, care să-și decidă singură soarta și să se dezvolte. Conducerea de la Moscova vrea ca țările fostei Uniuni Sovietice să fie legate cu o sârmă ghimpată, în caz contrar apar situații conflictuale”, menționează Viorel Chivriga.

De aceeași părere este și analistul politic Oazu Nantoi. Acesta consideră că Uniunea Euroasiatică este „un instrument de realizare a intereselor imperiale ale Rusiei, în condițiile în care țările membre se tem de Rusia și au acceptat să adere la Uniunea Euroasiatică fără nicio întrebare”.

„Să nu uităm că în interiorul acestei uniuni sunt circa 600 de documente care blochează comerțul liber, iar schimbul comercial a scăzut cu 20% pe durata anului 2016, nemaivorbind de devalorizarea valutelor care circulă în aceste țări. Astfel, rămâne deschisă întrebarea: în ce măsură Igor Dodon este președinte al R. Moldova și în ce măsură el este agent rus? Aceasta este întrebarea care mă macină atunci când mă uit la comportamentul lui din 2012 (când a devenit președintele PSRM, n.r.) și până în prezent, în special când mă uit la rezultatele lucrărilor Congresului extraordinar al socialiștilor din decembrie 2016. Cert este că acest document face parte din campania electorală a dl Dodon”, opinează analistul politic. Mai mult, acesta susține că inițiativa de semnare a acordului de colaborare cu Uniunea Euroasiatică este doar un spectacol. „Cele trei părți: Guvernul, Parlamentul și președintele R. Moldova au un păpușar comun – Vlad Plahotniuc. Astfel, putem înțelege că aici este vorba de un spectacol”, conchide Nantoi.

În Memorandumul privind colaborarea dintre Comisia Economică Eurasiatică și R. Moldova, publicat de către Ion Ceban, secretarul general al președintelui, se menționează că scopul acestuia este de a contribui la dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre ale Uniunii Eurasiatice, Comisia Economică Eurasiatică și R. Moldova în vederea sporirii volumului comerțului reciproc și a investițiilor.

Меморандум Молдова – ЕАЭС by Stanley Vartanian on Scribd

„R. Moldova trebuie să aibă relații bune de colaborare atât cu Estul, cât și cu Vestul. Trebuie primordial să apărăm interesele naționale ale țării. Iar politica dusă în această privință nu trebuie să depindă de interesele geopolitice ale cuiva din Est sau Vest. Suntem obligați să asigurăm o balanță în politica externă și să diversificăm la maximum relațiile comerciale în toate direcțiile avantajoase pentru Moldova. Este foarte important ca R. Moldova să deschidă piețe noi de desfacere, dar în nici într-un caz să nu piardă piețele tradiționale, acolo unde produsele noastre sunt cunoscute și apreciate”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă organizată Forumul Internaţional „Uniunea Economică Euroasiatică – R. Moldova”.

Sursa foto: Europa Liberă