Substanţe chimice periculoase în hainele de la Zara, Mango și alte branduri

haine-en-gros
Foto: Imagine simbol

Nu doar o dată s-a scris despre efectele dăunătoare ale hainelor pe care le purtăm. Şi nu doar o dată cercetătorii au avertizat cu privire la influenţa tocurilor sau a corsetului asupra sănătăţii fizice. Însă în prezent chiar şi obiectele obişnuite de îmbrăcăminte prezintă chimicale toxice, care ne pot pune în pericol viaţa, scrie semneletimpului.ro.

Luna trecută, uniformele şcolare din China au ajuns subiect central la ştiri. Aproape 25.000 de elevi din Shanghai au fost sfătuiţi să nu mai poarte uniforme la şcoală, deoarece acestea riscau să îi intoxice. Materialul din care fuseseră croite conţinea amine aromatice, care se mai găsesc în produsele din plastic, în vopseluri şi în pesticide şi care au efect cancerigen. Ingestia, inhalarea sau absorbţia prin piele a acestor amine prezintă un risc crescut pentru sănătate şi unele ţări le-au interzis cu totul.

Iar în categoria hainelor periculoase nu intră doar uniformele din China, ci chiar şi unele produse de firmă. Un raport Greenpeace, intitulat „Ţesături toxice”, a descoperit substanţe chimice periculoase în haine care provin de la 20 de branduri de modă de top (Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones şi Marks & Spencer), care provoacă cancer şi afectează sistemul hormonal.

Din păcate, compoziţia toxică nu este singurul risc la care ne expunem. Anumite fibre asociate cu vopseluri chimice sunt adevăraţi magneţi pentru alergii, dar şi eczeme, palpitaţii sau dureri de cap. Un studiu al Institutului de Boli Respiratorii din Sydney a demonstrat că între un tricou de bumbac proaspăt spălat, un tricou purtat timp de 7 zile, un pulover din lână, o jachetă permeabilă şi un tricou cu maneci lungi din bumbac, puloverul de lână a fost magnetul cel mai puternic. În cazul acestuia, expunerile la praf şi păr de pisică au fost de 10, respectiv 11 ori mai mari decât în cazul tricoului proaspăt spălat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente