Noi acuzaţii de la Moscova: Scutul din România poate lansa un atac nuclear-surpriză asupra Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Sistemul antirachetă al Statelor Unite poate lansa un atac nuclear-surpriză asupra Rusiei”. Aşa sună ultima acuzaţie venită de la Moscova în legătură cu scutul american, care are un element şi în România, la Deveselu. Declaraţiile au fost făcute de un oficial rus marţi, în ziua în care experţi de la Moscova au venit în ţara noastră pentru a verifica o instalaţie militară.

Un oficial rus a spus că sistemul antirachetă american, împreună cu navele care patrulează în apropierea graniţelor Rusiei, permit Statelor Unite să lanseze un atac nuclear surpriză, potrivit realitatea.net.

„Scutul antirachetă este un simbol al consolidării balistice din lume şi declanşatorul unei noi curse a înarmării”,a declarat Viktor Poznikhir, adjunct al şefului Statului Major rus.

Asta deşi un alt oficial rus de rang înalt afirma recent că scutul antirachetă nu este o ameninţare reală. „Sistemul antirachetă este mai mult o provocare, nu o ameninţare serioasă”; spunea Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei.

Moscova mai susţine acum că americanii vor avea la dispoziţie o mie de interceptori până în 2020.

Acuzaţiile Rusiei vin pe fondul unei vizite pe care mai mulţi experţi de la Moscova au făcut-o săptămâna aceasta în România pentru a inspecta o instalaţie militară. Acţiunea se încadrează în categoria activităților de rutină prevăzute de Documentul de la Viena, prin care fiecare stat participant la OSCE acceptă cel puţin patru activităţi de verificare în fiecare an.

România, NATO şi Statele Unite insistă că sistemul antirachetă şi elementul său de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei şi că nici nu ar putea face faţă unui atac lansat de Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...