Red My Lips revine: În luna aprilie, rujează-ți buzele în roșu și participă la un concurs fotografic social

image1-1-1140×885
Foto: Clary Estes

La 1 aprilie 2017, membrii comunității Acțiune pentru Justiție (comunitate de tineri juriști și activiști pentru drepturile omului) și voluntarii Corpului Păcii în Moldova de la organizația Moldova ATIP (Anti-Trafficking in Persons), relansează campania #RedMyLips, pentru a marca luna sensibilizării opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală.

 

#RedMyLips este o campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală, pornită să lupte împotriva miturilor legate de viol, să condamne deschis blamarea victimelor și să demonstreze sprijin pentru victimele violenței sexuale. Pe tot parcursul lunii aprilie, oameni din toate colțurile lumii vor purta ruj de culoare roșie, pentru a-și arăta susținerea și refuzul de a rămâne nepăsători și de a păstra tăcerea privind hărțuirea sexuală.

#RedMyLips revine pentru că:

  • în continuare, 42% dintre bărbații din Republica Moldova consideră că, în cazul în care o femeie este violată, ea a cauzat această situație;
  • 34% dintre bărbații din Republica Moldova consideră că, în cazul în care victima are un comportament ușuratic sau are o reputație proastă, atunci actul sexual fără acordul ei nu trebuie considerat a fi viol;
  • 50% dintre atacurile sexuale sunt comise împotriva fetelor cu vârsta mai mică de 16 ani;
  • fiecare a 3-a femeie a suferit de violență fizică sau / și sexuală din partea partenerului ei intim;
  • NU înseamnă NU.

Tocmai din aceste motive, campania  #RedMyLips se concentrează în jurul problemelor legate de consimțământ. Pe parcursul lunii aprilie, în spațiul online vor apărea poze cu membrii echipei purtând ruj roșu și expunând mesaje informative despre consimțământ,  hărțuire sexuală, aspect legale și informații utile persoanelor în situații de risc. Pe lângă aceasta, campania dată prevede și o serie de activități sociale și de informare. Pentru a afla mai multe noutăți urmăriți paginile Moldova ATIP și INVENTO.

De ce ruj roșu

În pofida faptului că UNICA persoană vinovată într-un caz de violență sexuală este agresorul, victimele sunt adesea acuzate că ar fi fost hărțuite din cauza înfățișării lor – invocându-se argumente precum: lungimea fustei, cât de mulată este haina pe corp sau chiar machiajul purtat. Deoarece rujul de culoare roșie este de multe ori asociat cu sexualitatea și atracția, acesta reprezintă și o formă foarte vizibilă de exprimare. Din acest motiv, rujul roșu este folosit  pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de hărțuirea sexuală și de a demonstra sprijin pentru cei afectați.

Cum poți participa?

Dacă dorești și tu să fii parte a campaniei #RedMyLips2017, ești invitat să participi în concursul fotografic.
Fă-ți propria poza #RedMyLips și posteaz-o pe Facebook sau Instagram!
Folosește hashtag-urile: #RedMyLipsMD #MoldovaATIP #ActionForJustice #Invento #ok2share #RedMyLips2017

Puncte bonus pentru ruj roșu aprins, creativitate și folosirea posterelor cu conținut informativ

Poza câștigătoare va fi folosită ca fotografie de copertă a paginii de Facebook Moldova ATIP, iar  câștigătorul va primi un premiu special. Acesta va fi anunțat vineri, 28 Aprilie, 2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente