În „Ziua Faptelor Bune”, la Chișinău veți putea face gratuit testul la HIV, sifilis și la hepatita virală C

test

Pe data de doi aprilie, în cadrul acțiunii „Ziua Faptelor Bune”, la Chișinău se va putea face gratuit testul rapid la HIV, sifilis și la hepatita virală C.

Testarea se va efectua de către specialistul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, pe strada pietonală E.Doga, într-un cort individualizat cu inscripția „Fă testul la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”. Testul rapid pe proba de sânge capilar durează 15 minute și determină prezența în sânge a anticorpului testat la virusul imunodeficienței, la bacteriile ce provoacă sifilisul, la hepatita virală C. Analiza se efectuează confidențial, iar persoana testată va primi informație completă cu privire la riscurile și căile de transmitere a virușilor, inclusiv a infecției HIV, din partea consultanților din cadrul asociațiilor obștești.

Pe lângă testarea rapidă la HIV, toți doritorii vor avea posibilitatea să completeze un chestionar-screening și să-și determine în baza rezultatelor acestuia riscurile de infectare cu HIV și tuberculoză. De asemenea, doritorii vor putea să-și măsoare greutatea, înălțimea și tensiunea arterială în mod gratuit. Pentru copii se vor organiza jocuri active în aer liber.

Potrivit estimărilor specialiștilor, în Republica Moldova trăiesc cu HIV aproximativ 19 000 de persoane, dintre care cincizeci la sută nu-și cunosc statutul, adică nu știu că sunt infectați cu HIV. Testul la HIV este singura metodă veridică de a stabili prezența sau absența virusului în sânge. Festivalul „Ziua Faptelor Bune” se desfășoară în Moldova al doilea an consecutiv de către Centrul Republican de Voluntariat. În această zi în țara întreagă se vor desfășura acțiuni de voluntariat și de caritate. În încheierea zilei, în centrul Chișinăului va avea loc un concert în aer liber.

Organizatorii acțiunii de testare la HIV: Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, Asociația Obștească ”Credința”, UNAIDS Moldova, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Direcția sănătății din cadrul primăriei municipiului Chișinău, Centrul Republican de Voluntariat, cu sprijinul financiar al Centrului PAS.

Persoana de sontact: Elena Derjanschi, 079 700 133

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente