icon

Premierul Pavel Filip, la Bruxelles: Asocierea politică și integrarea economică a Moldovei în UE prinde contur şi sporeşte în intensitate

31-03-2017 21:47
3,015

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În cadrul ședinței au fost discutate progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în implementarea Acordului de Asociere RM – UE și trasate obiectivele pentru perioada următoare.

 

În marja reuniunii Republica Moldova a prezentat și Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere pentru 2014-2016.

 

În cadrul conferinței de presă susținută după reuniune, Prim-ministrul Pavel Filip a remarcat că Raportul UE privind implementarea Acordului, pe lângă datele privind acțiunile realizate și restanțele existente, constată că 2016 a fost un an al noilor începuturi în Republica Moldova. Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a dat asigurări că autoritățile rămân a fi preocupate de implementarea reformelor privind dezvoltarea țării și crearea condițiilor decente de trai pentru cetățeni.

 

„Scopul nostru este ca anul 2017 să fie anul când aceste începuturi în sfera reformelor să înceapă să dea primele roade vizibile pentru cetățeni. Pentru noi 2016 a fost anul stabilizării, anul 2017 e anul creșterii și investițiilor, la care aș adăuga - al implementării. În acest proces ne vom ghida de Agenda de Asociere pe care o vom aproba în timpul apropiat, dar și de Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană treptat prinde contur şi sporeşte în intensitate”, a subliniat Pavel Filip. 

 

Referindu-se la domeniile prioritare pentru Executivul de la Chișinău, Pavel Filip a spus că autoritățile au lansat deja mai multe măsuri privind lupta cu corupția, investigarea fraudei bancare, reforma justiției și crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. „La fel, ne dorim pluralism media și folosesc inclusiv această oportunitate pentru a invita media internațională să investească în Moldova: suntem o societate vibrantă și cu potențial”, a declarat Premierul.

 

De asemenea, șeful Guvernului a remarcat că Republica Moldova împărtășește pe deplin obiectivul promovat activ de UE privind sporirea rezilienței față de sfidările interne și cele externe, precum și privind asigurarea securității în regiune.

 

La rândul său, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a spus că cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE a fost o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul privind implementarea pe deplin a Acordului de Asociere și a importanței parteneriatului Uniunea Europeană – Republica Moldova.

 

„Am discutat despre conexiunea dintre Acordul de Asociere și Agenda națională de reforme a Guvernului din Republica Moldova, precum și despre reformele din anumite sectoare cheie. Asistența Uniunii Europene este semnificativă și are ca scop susținerea obiectivelor strategice ale Acordului de Asociere. Aceasta vine să îmbunătățească condițiile de trai ale cetățenilor într-o manieră vizibilă și tangibilă. Uniunea Europeană este determinată să acorde în continuare suport Moldovei în parcursul său privind asigurarea stabilității politice, implementarea reformelor democratice și dezvoltarea economică”, a  menţionat oficialul european.

 

În același timp, Johannes Hahn a spus că procesul de implementare a reformelor trebuie să continue, în special în domeniul justiţiei și luptei împotriva corupției şi UE va oferi suport în acest sens.

 

La finalul declarațiilor de presă, Prim-ministrul a mulțumit autorităților de la Bruxelles pentru suportul continuu acordat țării noastre, accentuând că Republica Moldova rămâne ferm determinată să avanseze pe calea apropierii de UE și va fi un partener de încredere în cadrul politicii Uniunii Europene pentru vecinătatea sa estică. Totodată, Pavel Filip a remarcat că eforturile depuse de Guvern dau rezultate şi popularitatea Uniunii Europene în rândul cetățenilor Republicii Moldova creşte. 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31