Directoarea Institutului de Ftziopneumologie, demisă din cauza monitorizării insuficiente a cazurilor de tuberculoză

interviu-liliana-domente-nu-mizati-pe-intuitie-in-tratamentul-tuberculozei
Foto: mednews.md

Directoarea Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domente, a fost demisă pentru că a gestionat necorespunzător activitatea economică a instituției, dar și pentru că nu a monitorizat eficient cazurilor de tuberculoză. Despre aceasta a menționat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. Aceeași sursă declară că și medicul Ana Ciobanu, coordonatorul Programului Național de Control al Tuberculozei în perioada 27 februarie 2012 – 27 februarie 2017, a fost sancționată administrativ pentru colaborarea ineficientă cu medicii de familie și ftizopneumologi.

Ministerul a sesizat abateri în serviciul de ftiziopneumologie încă din luna iunie a anului 2016, ulterior solicitând directoarei Liliana Domente și coordonatoarei Programului Național de Control al Tuberculozei din acea perioadă, Ana Ciobanu, să propună în decurs de o lună măsuri pentru reducerea ratei de depistare tardivă a tuberculozei și a spitalizărilor nejustificate.

Ministerul constată că aceste măsuri solicitate nu au fost întreprinse nici până în prezent. Printre încălcări se numără faptul că unele titluri de medicamente din depozitul farmaceutic al Institutului de Ftiziopneumologie sunt în cantități insuficiente, în timp ce alte preparate ajung pentru o perioadă de șapte ani. În același timp, au fost depistate stocuri mai mari de medicamente față de anii precedenți, în lipsa documentelor care să justifice această necesitate. Mai mult, instituția nu deține date cu privire la volumul medicamentelor returnate de către instituțiile medicale din raioane.

Totodată, în urma evaluării activității economice a Institutului de Ftiziopneumologie, Inspecția Financiară a constatat achitări neîntemeiate de salarii în sumă de peste un milion 300 de mii de lei, în perioada 2013-2017.  De asemenea, au fost acordate nejustificat, pe parcursul anilor 2014-2016, ajutoare materiale în valoare de peste șapte mii de lei. În total, Institutul de Ftiziopneumologie a cheltuit nejustificat din banii primiți de la CNAM peste 160 de mii de lei pentru cheltuieli de întreținere și aproape 12 mii de lei  pentru cumpărarea alimentației pentru unii angajați.

Potrivit Ministerului Sănătății, Comisia de evaluare a mai constatat că Institutul de Ftiziopneumologie nu a raportat Ministerului Sănătății cazurile de tuberculoză și decese provocate de maladie în decurs de 30 de zile, așa cum prevede un ordin emis încă în anul 2005.  Mai mult, aceste cazuri au fost examinate și elucidate cu întârziere de  fostul coordonator al Programului Național de Control al Tuberculozei, Ana Ciobanu, fapt care contravine actelor Ministerului Sănătății.

Ca urmare a acestor nereguli, în data de 1 martie 2017 a fost instituit un grup de lucru, care a examinat fiecare caz de deces în parte. Investigația a relevat faptul că din cauza tuberculozei au murit, anul trecut, cinci copii, inclusiv unul din stânga Nistrului. Ministerul Sănătății susține în continuare că Institutul de Ftiziopneumologie a raportat  doar trei cazuri de deces.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente