Directorul Institutului de Ftiziopneumologie, demis pentru management defectuos și controlul insuficient al tuberculozei!

Directorul Institutului de Ftiziopneumologie Liliana Domente a fost demisă pentru că a gestionat necorespunzător activitatea economică a instituției. Totodată, medicul Ana Ciobanu, coordonatorul Programului Național de Control al Tuberculozei în perioada 27 februarie 2012 – 27 februarie 2017, a fost sancționată administrativ pentru colaborarea ineficientă cu medicii de familie și ftizopneumologi.

În urma monitorizării insuficiente a măsurilor întreprinse pentru diagnosticul precoce al tuberculozei, cinci copii au murit anul trecut din cauza maladiei.

Deciziile au fost luate vineri de Ministerul Sănătății, după audierea raportului comisiei  pentru evaluarea activității serviciului de ftiziopneumologie.

Anterior, Ministerul Sănătății a solicitat directorului instituției, Liliana Domente, și coordonatorului Programului Național de Control al Tuberculozei din acea perioadă, Ana Ciobanu, să propună în decurs de o lună măsuri pentru reducerea ratei de depistare tardivă a tuberculozei și a spitalizărilor nejustificate.

Aceste măsuri solicitate nu au fost întreprinse nici până în prezent. De asemenea, comisia de evaluare a constatat că unele titluri de medicamente din depozitul farmaceutic al Institutului de Ftiziopneumologie sunt în cantități insuficiente, în timp ce alte preparate ajung pentru o perioadă de șapte ani. În același timp, au fost depistate stocuri mai mari de medicamente față de anii precedenți, în lipsa documentelor care să justifice această necesitate.

Comisia de evaluare a mai constatat că Institutul de Ftiziopneumologie nu a raportat Ministerului Sănătății cazurile de tuberculoză și decese provocate de maladie în decurs de 30 de zile, așa cum prevede un ordin emis încă în anul 2005.

Mai mult, aceste cazuri au fost examinate și elucidate cu întârziere de fostul coordonator al Programului Național Ana Ciobanui.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, cu multă iresponsabilitate au fost gestionate cazurile de deces a copiilor, înregistrate în anul 2016. Pe aceste cazuri, Institutul de Ftiziopneumologie a început investigarea situației abia în data de 9 ianuarie 2017. În același timp,  Ministerul Sănătății a fost anunțat despre moartea minorilor abia în data de 23 februarie 2017.

Ca urmare a acestor nereguli, în data de 1 martie 2017 a fost instituit un grup de lucru, care a examinat fiecare caz de deces în parte. Investigația a relevat faptul că din cauza tuberculozei au murit, anul trecut, cinci copii, inclusiv unul din stânga Nistrului.

De menționat că, Institutul de Ftiziopneumologie a raportat Ministerului Sănătății doar trei cazuri de deces.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.