Actualitate

„Secretele” procurorilor din dosarul delapidării a 1,8 mil. de lei din bugetul Recensământului 2014

În iunie 2016, Pro­cu­ra­tu­ra muni­ci­pi­u­lui Chi­şi­nău a ini­ţi­at o cau­ză pena­lă pe fap­tul dela­pi­dă­rii de către con­du­ce­rea insti­tu­ţi­ei, prin inter­me­di­ul unei sche­me infra­cţio­na­le, între 2013-2016, a 1,8 mil. de lei alo­ca­ţi Biro­u­lui Naţio­nal de Sta­tis­ti­că pen­tru efec­tu­a­rea RPL din 2014.

Acu­za­to­rii de stat susţi­neau că banii au fost chel­tui­ţi în alte sco­pu­ri decât cele des­ti­na­te: pen­tru schim­ba­rea feres­tre­lor, paza inter­de­par­ta­men­ta­lă, pro­cu­ra­rea uti­la­ju­lui neu­ti­li­zat şi sto­cat în depo­zit, reîn­no­irea bazei teh­ni­ce, genţi sau sca­ne­re. Mai mult, pro­cu­ra­tu­ra decla­ra că per­soa­ne publi­ce din cadrul BNS ar fi acţio­nat în com­pli­ci­ta­te cu fac­to­rii de deci­zie ai unei fir­me şi au înche­iat, cu gra­ve aba­te­ri de la pre­ve­de­ri­le lega­le, cin­ci con­trac­te de achi­zi­ţii publi­ce în valoa­re tota­lă de 9,2 mili­oa­ne lei.

Timp de opt luni, cau­za pena­lă s-a aflat în ges­tiu­nea pro­cu­ro­ru­lui Pro­cu­ra­tu­rii muni­ci­pi­u­lui Chi­şi­nău, Vlad Guzic, iar la 27 febru­a­rie curent a fost trans­fe­ra­tă la PA.

„Este pre­ma­tur să fur­ni­zez infor­ma­ții, deo­a­re­ce este un dosar cu o anver­gu­ră mare și un volum foar­te mare”, a decla­rat Ion Geru, care a pre­ci­zat că la acest moment se des­fă­șoa­ră acțiu­ni pro­ce­su­a­le, dar a care a refu­zat să ofe­re alte deta­lii. Ion Geru a admis că este vor­ba des­pre un număr mare de per­soa­ne cu sta­tut de învi­nu­it.
Pro­cu­ro­rul a argu­men­tat trans­fe­rul dosa­ru­lui de la Pro­cu­ra­tu­ra mun. Chi­și­nău la PA prin fap­tul că „este de com­pe­ten­ța Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, având în vede­re pre­ju­di­ci­ul pre­su­pus cau­zat”.

Ion Geru a decla­rat că exis­tă mai mul­ți învi­nu­iți, dar nu a dorit să pre­ci­ze­ze numă­rul și nume­le per­soa­ne­lor viza­te în cau­za pena­lă deshi­să pen­tru dela­pi­da­rea ave­rii stră­i­ne în pro­por­ții deo­se­bit de mari, invo­când secre­tul anche­tei.

Alte infor­ma­ții pro­cu­ro­rul a decla­rat că va ofe­ri după fina­li­za­rea urmă­ri­rii pena­le.

Recen­sămân­tu­lui Popu­la­ți­ei și Locu­in­țe­lor 2014 (RPL) a avut loc între 12-25 mai 2014. După amâ­nă­ri repe­ta­te și depă­și­rea ter­me­nu­lui maxim de pre­zen­ta­re a rezul­ta­te­lor, care a expi­rat în august 2016, astăzi, 31 mar­tie 2017, Biro­ul Națio­nal de Sta­tis­ti­că (BNS) a pre­zen­tat date­le fina­le.

Tot­o­da­tă BNS susţi­ne că a înce­put deja să se pre­gă­teas­că pen­tru run­da 2020 de recen­sământ şi dă asi­gu­ră­ri că vor fi uti­li­za­te table­te pen­tru colec­ta­rea date­lor, care vor per­mi­te în regim onli­ne intro­du­ce­rea răs­pun­su­ri­lor şi, res­pec­tiv, redu­ce­rea tim­pu­lui de pre­lu­cra­re a rezul­ta­te­lor. 

ZdG.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *