Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Pedepsit cu mustrare, procurorul care…

Pedepsit cu mustrare, procurorul care l-a lovit pe activistul Dimitrov acumulează probe

La 21 martie, Colegiul de disciplină şi etică l-a pedepsit pe adjunctul-interimar al procurorului sect. Centru Ion Dulgheru cu mustrare, după incidentul în care activistul Alexei Dimitrov a reclamat faptul că a fost lovit cu pumnul de către procurorul Procuraturii mun. Chişinău. Dulgheru nu a fost de acord cu pedeapsa aplicată și a contestat Hotărârea Colegiului de disciplină și etică. Subiectul a figurat pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Procurorilor din 30 martie, dar a fost amânat la solicitarea lui Dulgheru, care a cerut timp pentru acumularea probeleor în favoarea nevinovăției sale.

„Subiectul a fost amânat până la următoarea ședință, deoarece dlui a solicitat termen pentru a prezenta unele probe”, a declarat Mircea Roșioru, șeful Consiliului Superior al Procurorilor.

Ion Dulgheru, fost pretendent la şefia Procuraturii Anticorupție, a fost filmat de activistul Alexei Dimitrov în timp ce a mergea cu mașina pe trotuarul din apropierea instituției în care acesta activa. După ce Dimitrov i-a reproșat acest fapt, procurorul, nervos, l-ar fi lovit, așa cum se observă din imaginile video surprinse de activist și publicate pe internet, după care a plecat. Incidentul a avut loc vineri, 30 decembrie 2016.

Într-o primă fază, incidentul s-a încheiat cu aplicarea unei amenzi în valoare de 1200 de lei pe numele activistului, după ce poliţiştii au constatat că acesta l-ar fi înjurat pe acuzatorul de stat şi i-ar fi lovit maşina cu piciorul, cauzându-i daune.

Anterior, procurorul general, Eduard Harunjen a menționat într-un interviu pentru unimedia .info că „a fost un caz departe de a fi demn de comportamentul unui procuror, care trebuie să manifeste o înaltă ţinută morală şi profesională nu doar în timpul orelor de muncă, ci şi înafara lui”.

„Da, fusese şi el agresat, dar nu trebuia să răspundă provocării, ci să se autocontroleze indiferent de locul şi situaţia în care s-a pomenit. Acest lucru contravine principiilor Codului de etică. De aceea, a fost sancţionat disciplinar cu mustrare. Colegiul de disciplină şi etică de pe lîngă Consiliul Superior al Procurorilor a concluzionat, în urma unei anchete interne efectuate de Inspecţia procurorilor că, numitul a manifestat un comportament inadecvat. Recunoaştem, a fost o lecţie dură şi ruşinoasă, dar utilă pentru viitorul comportament al Corpului de procurori”, a spus Harunjen.

Citiți și: