Sistemul electoral uninominal, dezbătut public. Concluziile participanților și celor care au boicotat evenimentul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a organizat astăzi prima dezbatere publică în privința modificării sistemului electoral înaintate de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. La acestea au fost prezenți reprezentanți ai Curții Constituționale, Comisiei Electorale Centrale, Academiei de Științe, deputați ai majorității parlamentare, reprezentanți ai unor partide extraparlamentare, precum și experți în domeniu. Opoziția parlamentară a PLDM și PCRM, precum și partidele de opoziție extraparlamentară, PAS, PPDA și „Partidul Nostru” au refuzat invitația, ultimul organizând o acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului.

„Constat cu satisfacție desfășurarea primei dezbateri în plenul Parlamentului. Noi am avut atâția invitați și atâtea confirmări că chiar nu am putut să o facem în altă sală și cred că cea mai potrivită sală este chiar sala plenului deoarece e cel mai bun loc unde pot avea loc astfel de dezbateri politice foarte deschise și foarte mult în contradictoriu, precum au fost cele de astăzi. Au fost opinii diverse, cetățenii au avut ocazia, în acest context să audă mai multe opinii și cred că o primă rundă de dezbateri a reușit”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a moderat dezbaterile, după finalizarea acestora.

Președintele Legislativului și-a exprimat regretul că unii invitați nu au dat curs invitației sau „se limitează doar la unele declarații de presă și au ignorat aceste dezbateri sau au refuzat intenționat aceste dezbateri”. „Până la urmă este un show, un spectacol politic, cred eu, de prost gust atunci când decizi să nu dai curs unor dezbateri deschise, publice, precum au fost astăzi”, a mai spus șeful Legislativului.

De altă parte, reprezentanții societății civile care au participat la eveniment au menționat că există mai multe probleme de principiu și probleme de oportunitate politică pentru modificarea sistemului electoral.

„Această propunere vine în contradicție cu un șir de norme constituționale și chiar cu conceptul de identitate constituțională a Republicii Moldova – bazată pe valori europene”, dar și „din păcate, acest proiect dezbină chiar instituțiile publice pentru că există declarația Președinției precum că acest proiect, dacă va trece în Parlament, nu va fi promulgat pe motiv că aduce atingere unor norme constituționale”, a menționat președintele ADEPT, Igor Boțan.

„Sunt și lucruri de oportunitate. Modificarea sistemului electoral atât timp cât nu este soluționată problema transnistreană și nu este modificată Constituția – pur și simplu este inoportun să vii cu asemenea proiect. Există proiecte care pot îmbunătăți sistemul electoral existent”, a mai spus Igor Boțan.

„Sistemul electoral actual necesită schimbări, dar schimbările pe care noi le vedem rezultă din ceea ce a spus Curtea Constituțională, OSCE, Promo-LEX. Iată pentru acele schimbări noi pledăm, ele sunt urgente și trebuie îndeplinite. Este vorba de votul peste hotare, finanțarea partidelor, reflectarea campaniilor electorale în media sau implicarea bisericii în politică. Ceea ce pe noi ne deranjează mai mult este că, deși există multe alte probleme serioase, nu se purcede la discuția acestor probleme, ci la introducerea sistemului electoral uninominal care nu este cel mai răspândit sistem în Europa. O decizie atât de importantă nu poate fi luată în grabă și nici folosind pretinse sondaje care, în mare parte, manipulează”, a menționat, la rândul său, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Este de menționat că în timpul desfășurării ședinței, circa 200 de activiști ai „Partidului Nostru” au pichetat clădirea Parlamentului, exprimându-și în acest fel protestul împotriva inițiativei lui Vlad Plahotniuc de modificare a sistemului electoral.

„Ceea ce are loc în Parlament este un circ, o farsă – intenția regimului de a legitimiza planul criminal al lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral”, a declarat vicepreședintele „Partidului Nostru” Ilian Cașu. Un alt vicepreședinte al formațiunii, Dumitru Ciubașenco a declarat că nu poate fi vorba despre modificarea sistemului electoral atât timp cât „oligarhul rămâne la putere – pur și simplu sunt inutile”.

Următoarea rundă de dezbateri este programată pentru ziua de miercuri, 5 aprilie, urmând a fi organizate dezbateri specifice pe anumite subiecte precum este reprezentarea diasporei, mandatul imperativ, ridicarea mandatului, votul în Transnistria și altele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...