Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Secretele” procurorilor din dosarul delapidării…

„Secretele” procurorilor din dosarul delapidării a 1,8 mil. de lei din bugetul Recensământului 2014

Cauza penală deschisă în iunie 2016, pe faptul delapidării  de către conducerea Biroului Național de Statistică (BNS), prin intermediul unei scheme infracţionale, între 2013-2016, a 1,8 mil. de lei alocaţi pentru efectuarea Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  din 2014, încă nu a ajuns pe masa judecătorilor. După ce mai bine de opt luni, dosarul s-a aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău, la sfârșitul lui februarie a fost transferată la Procuratura Anticorupție (PA). Ion Geru, procurorul anticorupție care se ocupă de dosar, deși a recunoscut că este vorba despre „un dosar de mare anvergură” a invocat „secretul anchetei” și termenul „prematur” al urmăririi penale pentru a oferi detalii despre suma prejudiciului, numele  și numărul persoanelor învinuite.

În iunie 2016, Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării de către conducerea instituţiei, prin intermediul unei scheme infracţionale, între 2013-2016, a 1,8 mil. de lei alocaţi Biroului Naţional de Statistică pentru efectuarea RPL din 2014.

Acuzatorii de stat susţineau că banii au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate: pentru schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînnoirea bazei tehnice, genţi sau scanere. Mai mult, procuratura declara că persoane publice din cadrul BNS ar fi acţionat în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme şi au încheiat, cu grave abateri de la prevederile legale, cinci contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei.

Timp de opt luni, cauza penală s-a aflat în gestiunea procurorului Procuraturii municipiului Chişinău, Vlad Guzic, iar la  27 februarie curent a fost transferată la PA.

„Este prematur să furnizez informații, deoarece este un dosar cu o anvergură mare și un volum foarte mare”, a declarat Ion Geru, care a precizat că la acest moment se desfășoară acțiuni procesuale, dar a care a refuzat să ofere alte detalii. Ion Geru a admis că este vorba despre un număr mare de persoane cu statut de învinuit.

Procurorul a argumentat transferul dosarului de la Procuratura mun. Chișinău la PA prin faptul că „este de competența Procuraturii Anticorupție, având în vedere prejudiciul presupus cauzat”.

Ion Geru a declarat că există mai mulți învinuiți, dar nu a dorit să precizeze numărul și numele persoanelor vizate în cauza penală deshisă pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari,  invocând secretul anchetei.

Alte informații procurorul a declarat că va oferi după finalizarea urmăririi penale.

Recensământului Populației și Locuințelor 2014 (RPL) a avut loc între 12-25 mai 2014. După amânări repetate și depășirea termenului maxim de prezentare a rezultatelor, care a expirat în august 2016, astăzi, 31 martie 2017, Biroul Național de Statistică (BNS) a prezentat datele finale.

Totodată BNS susţine că a început deja să se pregătească pentru runda 2020 de recensământ şi dă asigurări că vor fi utilizate tablete pentru colectarea datelor, care vor permite în regim online introducerea răspunsurilor şi, respectiv, reducerea timpului de prelucrare a rezultatelor.

Citiți și

Numărătoare inversă într-un recensământ penal