Partidul Liberal consideră Recensământul din 2014 ca fiind nul, solicită anularea lui și organizarea unui nou recensământ!

Partidul Liberal consideră Recensământul din 2014 ca fiind nul, nu recunoaște rezultatele acestuia, solicită anularea lui și organizarea unui nou recensământ, se arată într-o declaraţie a formaţiunii difuzată vineri, 31 martie.

Potrivit acesteia, datele Recensământului din 2014 “sunt viciate și nu reflectă realitatea din Republica Moldova”.

“Considerăm că procesul a fost viciat încă la colectare, în 2014. Printre argumentele invocate sunt:completarea chestionarelor cu creion simplu, sugerarea răspunsurilor de către recenzori, nerecenzarea a miilor de cetățeni din mediul urban și folosirea datelor acestora din surse administrative, nerecenzarea sutelor de mii de cetățeni aflați peste hotare și ne declarați de rudele acestora rămași în Republica Moldova”, se arată în declaraţia PL.

Totodată, liberalii susţin că rezultatele demografice au fost fraudate deliberat prin: recrutarea în condiții netransparente a personalului, care s-a ocupat de procesarea datelor colectate şi prin centralizarea în sistemul electronic a formularelor de recenzare cu  introducerea datelor manual şi nu prin scanare, cum era stabilit inițial.

PL declară că, în mod cert, în Republica Moldova peste 85 % sunt români moldoveni și vorbesc limba română. “Trucarea acestui adevăr de nezdruncinat este premiză pentru speculații politice și folosește unor forțe de la Kremlin și instrumentelor lor fidele din Republica Moldova”, au mai menţionat liberalii.

Reamintim: Biroul Național de Statistică (BNS) a prezentat vineri, 30 martie, după o pauză de aproape trei ani, rezultatele Recensământului Populației și al Locuintețelor pentru anul 2014.

Potrivit acestuia, din cei recenzați 74% s-au declarat moldoveni, 7 % din populație s-au declarat români, 6,6% – ucraineni, 4,1% – ruși. 4,6% – găgăuzi, 1,9 % – bulgari, 0,3% – romi.

În același timp, 52,7% dintre cei recenzați au declarat că vorbesc limba moldovenească, iar 23,2% vorbesc limba română.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.