Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Balan despre Leancă la…

Ion Balan despre Leancă la Ministerul de Externe: „În condițiile dificile când s-a votat Guvernul nu a fost alături de majoritatea parlamentară”

Alianța de guvernare i-a propus lui Iurie Leancă funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene încă în iulie 2016, la ultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, atunci când a fost semnată declarația privind buna-guvernare și s-a discutat despre „conlucrarea mult mai strânsă pe subiecte de interes național, în special, într-un context european”. Liderul PPEM a declarat că ultimele discuții au avut loc acum câteva săptămâni, dar nu au încă o finalitate. Afirmațiile au fost făcute de Iurie Leancă la 30 martie, încadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

„Am avut anumite discuții, nu pot zic că le-a finalizat fără succes, nu știu dacă vom avea discuții, fiindcă timpul trece foarte repede. Este o chestie când până la alegeri ai doi ani și ceva, dar acum ai un an și ceva. Acum, cel puțin mie, îmi este foarte clar: pentru a reface imaginea bună  de altădată  a R. Moldova, iar imagine bună înseamnă sprijin politic, financiar, resurse, investiții ș.a., va fi mult mai greu decât  am făcut asta în 2009, atunci câd am venit la putere… Deci, anumite discuții am avut, să vedem dacă va exista o finalitate”, a declarat Leancă, care a recunoscut că acum jumătate de an în urmă i-a fost propusă funcția de vice-președinte al Parlamentului, dar pe care a refuzat-o, deoarece nu ar prezenta interes. Întrebat dacă democrații i-au propus funcția, Iurie Leancă a declarat că liderul PL, Mihai Ghimpu ar fi venit cu inițiativa.

Ion Balan, unul dintre cei șapte deputați liberal-democrați care au votat Guvernul Filip, întrebat de ZdG ce crede despre eventuala numire a lui Leancă la Externe, în locul actualului ministru Andrei Galbur, fost ambasador al R. Moldova în F. Rusă, numit de PLDM, a declarat că nu  a participat la discuții în cadrul cărora  lui Iurie Leancă i-ar fi fost propusă funcția respectivă.

Ion Balan Foto: parlament.md

„Este foarte complicat de răspuns. Și dl Galbur și dl Leancă au fost exponenți ai PLDM.  Ambii parcă sunt buni din punct de vedere al funcției de ministru de Exteren. Dar nu am discutat. Este temă de discuție. Eu aș avea poziția că cei care au votat guvernarea avea și dreptul să pretindă la o funcție sau alta. În privința dlui Leancă eu am unele semne de întrebare, deoarece atunci când s-a votat Guvernul, în condițiile celea destul de dificile, dl Leancă nu a fost alături de majoritatea parlamentară. Nu prea înțeleg dorința sau insistența de a deveni ministru de Externe. Este viziune a mea la moment, care nu a fost discutată cu cineva”, a declarat Ion Balan, care a precizat că nu ar fi corect acum retragerea lui Andrei Galbur și numirea lui Iurie Leancă. 

Iurie Leancă a devenit membru PLDM în 2009. Din 2009 până în 2013 a fost prim-viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova. Din 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014 (în exercițiu până în februarie 2015) a fost prim-ministru. În 2015, după ce n-a mai fost sprijinit ca șef de guvern, a format propriul partid, Partidul Popular European din Moldova.