Conducerea unei companii, reţinută de CNA. Ar fi legalizat milioane de lei prin intermediul offshore-urilor

Directorul, administratorul, şeful secţiei IT şi contabilul unei companii din capitală, specializate în importuri de mărfuri din China şi Turcia, au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani.

Conducerea companiei este bănuită de legalizarea unor venituri ilicite de zeci de milioane de lei prin intermediul offshore-urilor.

În fapt, s-a constatat că, reprezentanţii agentului economic, încercând să se eschiveze de la plata impozitelor şi taxelor vamale, prin utilizarea companiilor offshore controlate de ultimii şi coruperea funcţionarilor vamali, ar fi denaturat valoarea mărfurilor importate.

Aceştia ar fi schimbat invoice-urile, eliberate de producător, până la intrarea în posturile vamale din Republica Moldova, în aşa mod prejudiciind bugetul de stat în proporţii deosebit de mari.

Astfel, acumulând mijloace băneşti din vânzarea mărfurilor importate fără acte sau cu indicarea preţului denaturat în facturi comerciale, factorii de decizie ai companiei ar fi convertit venitul necontabilizat în valută, urmărind scopul legalizării banilor.

După convertire, mijloacele financiare de provenienţă ilegală erau introduse în circuitul legal prin intermediul unor companii offshore, care efectuau plata reală în adresa comercianţilor externi.

Ofiţerii CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii la sediul companiei, la domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. În urma acestor acţiuni, au fost ridicate un şir de acte şi înscrisuri, iar persoanele au fost escortate la CNA pentru audieri.

În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală pentru spălare de bani. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare.

În prezent, cele patru persoane se află în custodia CNA pentru 72 de ore.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.