S-a decis: Câte echipe va avea fiecare continent la Cupa Mondială din 2026

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Extinderea Cupei Mondiale, de la 32 de echipe la 48, a fost adoptată pe 10 ianuarie de FIFA. Ideea măririi numărului de echipe a fost apărată energic de noul preşedinte al acestui for, Gianni Infantino.

Biroul Consiliului FIFA, din care fac parte Infantino şi preşedinţii celor şase confederaţii ce alcătuiesc forul fotbalistic mondial, s-a reunit joi la Zurich „şi a căzut de acord în privinţa unei propuneri de împărţire a locurilor”, a indicat FIFA într-un comunicat.

Această recomandare „va fi supusă spre ratificare Consiliului FIFA, pe 9 mai la Bahrain”, cu două zile înaintea Congresului, a adăugat FIFA.

Potrivit acestor recomandări, UEFA va trece de la 13 la 16 locuri directe, Confederaţia africană (CAF), de la 5 la 9, Confederaţia asiatică (AFC), de la 4,5 la 8, Confederaţia Americii de Nord, Americii Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), de la 3,5 la 6, iar America de Sud (CONMEBOL), de la 4,5 la 6.

Oceania, care avea doar 0,5 locuri, iar o reprezentată a sa trebuia să joace un baraj pentru a a avea şansa calificării, va dispune de acum de un loc direct.

Gazda turneului final se califică automat, iar confederaţiei din care face parte i se retrage un loc.

Cele două locuri rămase vor fi decise de un play-off la care vor participa şase naţionale, play-off ce va avea loc în ţara gazdă a Mondialului, posibil în luna noiembrie a anului dinaintea turneului final. La play-off va participa câte o echipă din fiecare competiţie, exceptând UEFA, şi o echipă suplimentară de pe continentul ţării gazdă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...