Sondaj Promo-LEX: Aproape 90% dintre respondenți sunt împotriva micșorării vârstei de vot până la 16 ani

tinerii-de-18-25-de-ani-si-au-depasit-prezenta-la-vot-din-turul-i-24629
Foto: Agora.md/Dima Iacovlev

Aproape 90 % dintre respondenți sunt împotriva micșorării vârstei de vot până la 16 ani. Cel puțin asta arată datele sondajului realizat de IMAS, la comanda Asociației Promo-LEX.

Astfel, respondenții și-au exprimat acordul s-au dezacordul în privința unor enunțuri, printre care și modificarea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, la care doar 11 la sută dintre respondenți și-au exprimat acordul total. Pe când circa 86 la sută s-au declarat împotrivă.

imas4

În comentariu la sondaj se explică că cetățenii solicită masiv modificări privind modalitatea în care sunt organizate și derulate alegerile:

# 85 % sunt de acord cu modificarea legislației astfel încât cei din afara țării să poată vota;
# 50 % și-ar dori implementarea cotei de gen;
# 46 % ar opta pentru introducerea votului electronic;
# 37 % a votului prin corespondență;

Studiul a fost realizat la comanda Asociației Promo-LEX în cadrul programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, fiind susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Pentru sondajul post electoral „percepția cetățenilor privind campania prezidențială din 2016” au fost chestionați 1203 respondenți din 86 de localități, cu vârsta de 18 ani și mai mult. Chestionarea a avut loc în perioada 12 februarie – 2 martie 2017 și a fost realizat la domiciliile respondenților. Eșantionul dat este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 2,8%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente