Sondaj Promo-LEX. Aproape 57% dintre moldoveni consideră că alegerile prezidențiale nu au fost libere și corecte

igor-dodon

57% dintre moldoveni consideră că alegerile prezidențiale au fost lipsite de libertate și corectitudine (în mare și foarte mare măsură), iar 39%, ca fiind mai degrabă libere și corecte. Cel puțin asta arată datele sondajului post electoral despre percepția cetățenilor privind campania prezidențială din 2016, realizat de IMAS, la comanda Promo-LEX, în perioada 12 februarie – 2 martie 2017.

Ponderea și diversitatea neregulilor evedențiate de către respondenți a fost foarte mare: de la acte de violență până la utilizarea elementelor de PR negru sau încălcarea dreptului de a vota a celor din diasporă. Zeci și zeci de procente de respondenți au admis că astfel de lucruri s-au petrecut la alegeri.

În total au fost chestionați 1.203 respondenți din 86 de localități. Eșantionul dat este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 2,8%.

Studiul a fost realizat la comanda Asociației Promo-LEX în cadrul programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”,  fiind susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

17668860_10208634985499964_791231403_o

Amintim că, din 1994 şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, dar pe 5 iulie 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit Parlamentului.

În anul 2016, pe 4 martie, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a fost întors poporului.

Pe 23 decembrie 2016, Dodon a depus jurământul și a fost învestit în funcția de președinte. Igor Dodon este oficial al cincilea preşedinte al Republicii Moldova şi al treilea preşedinte ales prin vot direct.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente