Romanul „În umbra pașilor tăi” a fost lansat la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Cultural Basarabia

1

Pe 28 martie, în cadrul Festivalului Cultural Basarabia, la Cluj-Napoca a avut loc lansarea romanului „În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga. Evenimentul a fost unul special, diferit de lansările obișnuite, atât datorită prezenței trupei teatrului „Geneza Art” din Chișinău, cât și grație alegerii unei locații mai deosebite, Bulgakov Café.

Actorii Nicu Țurcanu și Daniela Burlaca au improvizat un mini-spectacol de muzică și lectură cu pasaje din romanul „În umbra pașilor tăi”.

„Intenționăm să facem un spectacol după acest roman, dar într-o formulă inedită. Încă nu s-a montat așa ceva nici în Republica Moldova, nici în România. Și sper că spectacolul se va bucura de succes, în special în rândurile tinerilor”, a spus Daniela Burlaca, care a fost și moderatoarea evenimentului.

3

Ion Bargan, directorului Editurii Bestseller la care a apărut romanul, a menționat în discursul său: „Ne bucurăm că suntem aici în zilele în care se promovează cultura din Basarabia. Prin această lansare demonstrăm că literatura bună se scrie la Chișinău, la fel precum la Cluj, București sau Paris. Iar acest lucru mă inspiră și mă face să cred în viitorul națiunii noastre românești.”

Autorul Vitali Cipileaga a avut o alocuțiune amplă în care a ținut să mulțumească organizatorilor pentru invitație, apoi, a relatat povestea care l-a inspirat să scrie romanul „În umbra pașilor tăi”.

„În umbra pașilor tăi” spune povestea unui bărbat care suferă de o depresie profundă după ce pierde un om drag lui. Este vorba despre o femeie care în viața lui era mai mult decât o simplă prezență. Este un roman care vrea să transmită un mesaj trist, dar adevărat, care-i privește pe mulți bărbați pe care-i întâlniți în viața voastră. Am încercat să abordez problemele sociale ale persoanelor cu deficiențe de vorbire și sper că am reușit. Una dintre ideile acestui roman este că trebuie să ne acceptăm în totalitate, indiferent de trecut. Vă mulțumesc că ați venit aici, oameni fericiți ori, cel puțin, oameni care tind să fie fericiți”, a spus Vitali Cipileaga.

Cristina Clima, vicepreședinte al Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca a menționat: „Dorim să promovăm tot ceea ce înseamnă artă, cultură și frumos la noi acasă. Ne bucurăm că sunteți alături de noi și celebrăm împreună Basarabia la Cluj. Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră și pentru asta vă suntem recunoscători.”

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și autografe.

6

La 27 martie 2017 s-au împlinit 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire de la 1918. Cu această ocazie, în mai multe orașe din România s-a organizat Festivalul Cultural „Basarabia”. La Cluj-Napoca a avut loc ediția a XIV-a a festivalului.

Proiectul a luat naștere ca necesitate obiectivă a studenților basarabeni de a se afirma pe plan cultural, artistic, civic și organizațional în spațiul social românesc. Scopul acestui proiect fiind promovarea identității naționale în rândul românilor de pretutindeni prin valorile culturale. În acest sens, festivalul reunește anual zeci de studenți și personalități notorii din domeniul culturii, atât din România, cât și din Republica Moldova.

Romanul „În umbra pașilor tăi” a fost lansat la 23 decembrie 2016 la Chișinău, după care au urmat lansări la Brașov și București. Romanul se află în top 10 cărți în librăriile din Republica Moldova și România.

Lumea lui Theodor se prăbușește în momentul în care o pierde pe Paula într-un accident rutier. De aici încolo totul își pierde orice rost. Lasă cariera în advertising, se mută cu traiul și începe o nouă viață. Însă fără Paula aceasta e o suferință continuă.

Într-o căutare interioară profundă, Theodor învață să nu mai gândească doar la timpul trecut și acceptă noile provocări ale vieții. Însă ce va face atunci când noile realități se contopesc prea mult cu trecutul său? Iar gândurile și amintirile sunt tulburate de un șir nesfârșit de întâmplări?

Un roman psihologic despre pierderi, secrete și căutări. O poveste care te strânge puternic la piept, amintindu-ți încă o dată de adevărata putere a dragostei.

2

5

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente